Zatvori
Jasmin Hadzic
31/07/2012

Online mediji su loš biznis: Popularni BusinessInsider jedva krpa kraj s krajem

Popularni poslovni blog BusinessInsider u samo nekoliko godina prometnuo se u jedno od omiljenih web odredišta za poslovno/tehnološku publiku...

BusinessInsider osnovao je Henry Blodget, bivši analitičar s Wall Streeta osumnjičen za "muljanja" s preporukama za kupnju dionica internetskih kompanija. Ono što je 2007. godine počelo kao Blodgetov osobni blog o tehnološkoj industriji, danas je BusinessInsider - megablog s višemilijunskom publikom i temama koje sežu od makroekonomskih analiza do fotogalerija golišavih modela.

BI-ov stil izvještavanja, vrlo srodan tabloidima - upravo je ono nešto što ih je izdvojilo iz konkurencije, piše WSJ u iscrpnom profilu o popularnom blogu i njegovom osnivaču.

Bez obzira na činjenicu da je BI u samo 5 godina postao jedan od najcitiranijih online publikacija - njegovi osnivači razočarani su poslovnom stranom cijele priče. BI je do sada osigurao ulaganja od 13 milijuna dolara, no malo je vjerojatno da će ulagači uskoro vidjeti povrat na svoje ulaganje.

WSJ piše kako će BusinessInsiderov prihod ove godine dostići 12 milijuna dolara, što će jedva pokriti troškove poveće redakcije (gotovo 100 novinara). Blodget se u početku nadao, dalje nastavlja WSJ, da će se BI moći posvetiti isključivo kreiranju kvalitetnog sadržaja, no zbog slabije od očekivanih prihoda već su ušli u biznis s organiziranjem konferencija, a od nedavno nude i vlastita analitička izvješća.

Jedan od BusinessInsiderovih glavnih ulagača, Kevin Ryan, inače izvršni direktor Gilt Groupea, ne krije svoje razočarenje poslovnim rezultatima BI-a.

"(Online mediji) nisu sjajan poslovni model u ovom trenutku. Oni ne mogu imati 35-postotnu profitnu maržu kao softveraši", objasnio je dodavši kako BusinessInsideru ipak "ide sjajno".

S druge strane, Blodget je i dalje uvjeren kako digitalne medije čeka svijetla budućnost i ukazuje na pozitivne primjere HuffingtonPosta, Gawkera, te digitalnih redakcija NewYorkTimesa i WallStreetJournala.

Iako se BusinessInsider može podičiti puno mlađom publikom (u odnosu na konkurenciju), veliki brend oglašivači još uvijek zaziru od oglašavanja na blogu.

Čitajući WSJ-ov profil BusinessInsidera stječe se dojam da je jedna od naših omiljenih online publikacija u lošem financijskom položaju, a osnivači navodno više ne odbacuju niti mogućnost prodaje kompanije najboljem ponuđaču.

Ako Vas zanima (ne)profitabilnost poslovnog modela digitalnih medija - WSJ-ov članak o BusinessInsideru svakako je vrijedan Vaših 5 minuta...

(NAPOMENA: Ako članak nije dostupan za besplatno čitanje, pokušajte googlati "Henry Blodget Pins Hope")

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram