Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2012

GUBITAŠ: Croatia Airlines u prvih šest mjeseci do minusa od 83,9 milijuna kuna

Croatia Airlines ostvario je u prvom polugodištu 2012. godine rast ukupnog prometa i prometnih učinaka, no, kako ističu, u složenim tržišnim i gospodarskim okolnostima, ostvaren je operativni gubitak od 76,1 milijuna kuna, kao i krajnji neto gubitak u visini od 83,9 milijuna kuna...

To je 16% bolji rezultat od ostvarenog rezultata u istom razdoblju prethodne godine kada je minus iznosio 99,9 milijuna kuna.

Povećanje naleta u BH od 2% te smanjenje broja letova od 1% ukazuju na povećanje prosječnog sektora, kažu iz ove kompanije. Istovremeno, prevezeno je 848.684 putnika, odnosno 1% više u odnosu na isto razdoblje 2011. godine što je zajedno rezultiralo porastom ostvarenih putničkih kilometara za 7%. Kao rezultat krize broj prevezenih putnika u domaćem prometu je u padu za 5%, dok međunarodni promet ostvaruje porast od 4%.

Prodaja na domaćem tržištu na razini je prodaje u istom razdoblju 2011. godine. Inozemna prodaja je u porastu za 19% zbog rasta prodaje na tržištu Amerike i Australije te tržištu Europe (i to prvenstveno na tržištima Europske unije). Također je porasla prodaja od strane drugih aviokompanija i to za 5%. Oko 66% ukupne prodaje Croatia Airlines ostvario je na inozemnim tržištima. Operativni prihodi rastu 7% zbog većih prihoda od putničkog prometa te prihoda od prijevoza tereta u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Operativni troškovi veći su za 4% od ostvarenih u istom razdoblju prethodne godine. Unutar operativnih troškova rast su ostvarili troškovi letenja, troškovi održavanja zrakoplova, troškovi usluga putnicima, troškovi usluga u zračnom prometu te troškovi prodaje i promidžbe. Potrebno je naglasiti negativne efekte cijene mlaznog goriva, što je trenutno najveći rizik poslovanja Croatia Airlinesa. Trošak goriva u prvom polugodištu 2012. godine iznosio je 173,6 milijuna kuna i veći je za 17,7 milijuna kuna u odnosu na isto razdoblje 2011. godine. U strukturi operativnih troškova udio troškova goriva iznosi 21%, poručili su iz kompanije.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram