Zatvori
Poslovni Puls
31/07/2012

Vlada do travnja povećala vanjski dug javnog sektora na 15,1 milijardu eura

HNB je objavio podatke o kretanju bruto inozemnog duga u travnju. Podaci pokazuju da je, nakon neznatnog rasta tijekom prvog ovogodišnjeg tromjesečja, bruto inozemni dug tijekom travnja snažno porastao potaknut poglavito zaduživanjem središnje države na američkom tržištu izdanjem obveznice u vrijednosti 1,5 mlrd dolara...

Bruto inozemni dug dosegnuo je razinu od 47,7 mlrd. eura što je za 1,7 mlrd eura ili 3,7% više u odnosu na kraju 2011. Vanjski dug javnog sektora na kraju je travnja iznosio 15,1 milijardi eura, što je za 9,3% više nego na kraju prošle godine.

Dug financijskog sektora porastao je za skromnih 134 milijun eura (0,9%) te je iznosio 15,8 milijardi eura. Kod sektora privatnih poduzeća inozemni dug na kraju travnja iznosio je 10,9 milijardi eura (+4,3%) u odnosu na kraj prošle godine. Kod javnog sektora rast u travnju generiran je prvenstveno rastom inozemnog zemnog duga države u promatranom razdoblju.

U odnosu na kraj travnja prošle godine inozemni je dug veći za 0,2 milijarde eura ili 0,4%. Tome je najviše pridonijelo povećanje vanjske zaduženosti države, dok je vanjski dug javnog sektora, odnosno sektora trgovačkih društava zabilježio smanjenje i time ublažio porast vanjskog duga. Stanje duga središnje države povećalo se i zbog preuzimanja dijela inozemnih obveza triju brodogradilišta na temelju izdanih jamstava u iznosu od 0,3 mlrd. eura, što je sastavni dio programa njihova restrukturiranja. Kao rezultat toga, dug države na kraju travnja dosegnuo je 8,5 mlrd. eura, što čini 18,0% ukupnih inozemnih obveza.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram