Zatvori
Poslovni Puls
01/08/2012

Emil Tedeschi je razočaran: Očekivao sam puno više od Milanovića i ove Vlade

Predsjednik Uprave Atlantic grupe razgovarao je s novinarima Globusa i uputio žestoke kritike vladajućoj garnituri...

Tedeschi priznaje: prvo polugodište 2012. za Atlantic Grupu najteže je razdoblje u posljednjih deset godina. Sve analize upozoravaju da se gospodarska situacija u Hrvatskoj i dalje pogoršava. Umjesto rasta, Hrvatsku čekaju novi pad BDP-a i nastavak recesije.

"Osobno nisam očekivao da će nova Vlada okrenuti trend u ovoj godini. Kad su prognozirali rast BDP-a, znao sam da to nije realno. Ne znam koliko su članovi Vlade sami sebe zavaravali, a koliko su htjeli poslati optimističnu poruku. Prvi je korak Vlade bio zadržavanje rejtinga i izrada proračuna, uz smanjenje deficita, pa je takva poruka mogla unijeti optimizam. Činjenica je da je rejting spašen na rok od šest do devet mjeseci. No, to ne amnestira Vladu od odgovornosti za lutanja, krive korake ili neadekvatne mjere. Milanovićev tim nije se dobro pripremio za vlast. Očekivao sam više od ove Vlade, počevši od premijera pa nadalje. Ako me pitate je li mogla postići bolje rezultate u ovih sedam mjeseci, moj je odgovor - da", bio je direktan Emil Tedeschi.

On kaže da je vrlo vjerojatno da ćemo na jesen izgubiti postojeći kreditni rejting.

"Krećemo se u okviru očekivanja većine zemalja u okruženju u kojima neće biti rasta BDP-a, a to su Slovenija, Mađarska, Srbija i Bugarska. Možda netko neće biti sretan zbog te usporedbe, ali to je naša realnost. Slovenija i Mađarska donedavno su bile ispred nas, a sada stoje lošije. Hrvatska znatno ovisi o eurozoni. Glavni motori eurozone, Njemačka i Francuska, nemaju rast, pa onda ne bi trebalo biti tragično što nema rasta u Hrvatskoj. Ali to nikoga u Hrvatskoj ne opravdava."

"Hrvatska ima znatno veće mogućnosti nego što danas pokazuje. Ali, u Hrvatskoj nedostaju dvije osnovne kvalitete. Prva je kvaliteta upravljanja, i to na svim razinama - u javnoj upravi, u državnim poduzećima, pa i u privatnom sektoru. Hrvatska ima malo kvalitetnih kompanija koje se mogu uspješno boriti na europskom ili svjetskom tržištu. Godinama smo sustavno podcjenjivali upravljanje kao vještinu. Druga kvaliteta koja nedostaje Hrvatskoj je umješnost prodavanja. Kada govorimo o hrvatskim potencijalima, uvijek govorimo o geopolitičkom položaju, prirodnim fenomenima, otocima, obradivim površinama itd. No, ono što nedostaje su formiran proizvod i umješnost da prodamo to što imamo. Zaboravljamo da u svijetu svega ima dovoljno i nitko ne čeka nas i naše proizvode ili usluge. U Hrvatskoj malo ljudi zna stvoriti i prodati proizvod", rekao je Tedeschi.

Predsjednik Uprave Atlantic grupe odgovorio je i na niz pitanja o prijateljstvu sa Zoranom Milanovićem i guvernerom HNB-a Borisom Vujčićem.

Za Milanovića je kazao da se znaju od 14. godine kad su igrali rukomet svaki za svoju osnovnu školu, a potom su išli u istu srednju i na isti fakultet. Druže se jednom mjesečno, rjeđe ili češće, ovisno o obvezama, a o čemu su razgovarali na Hvaru nije htio kazati.

"Razumijem da to intrigira javnost, ali zaista ne namjeravam javno komentirati svoja privatna druženja, makar se družio i s javnim osobama... Reći ću vam nešto što često naglašavam: sve je na prodaju osim odnosa među ljudima. Politički uspjeh ili neuspjeh Zorana Milanovića nikada neće utjecati na naš odnos, kao što ću ja uvijek otvoreno govoriti o radu i rezultatima njegove Vlade i politici koju vodi", kazao je Tedeschi napomenuvši da Atlantic Grupa ne posluje s državom.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram