Zatvori
Poslovni Puls
01/08/2012

Veliki dobročinitelji i mecene: Zbog krize grčki činovnici snizili cijene mita!

Grčki građani, kako se kriza u toj zemlji produbljuje, više si ne mogu priuštiti "plave kuverte" s izdašnim svotama za zaposlenike javnog sektora...

Državi dužnosnik zadužen za otkrivanje korupcije u javnom sektoru Leandros Rakintzis napisao je izvješće u kojemu je iznio podatke da je "cjenik" mita u zdravstvenom i poreznom sektoru pojeftinio jer građani više nemaju novca za visoke cifre koje su prije plaćali službenicima.

"Kriza nije smanjila korupciju, ali je smanjila cijenu korupcije", rekao za Skai TV nakon što je objavio godišnje izvješće za 2011. godinu. "Javni djelatnici su snizili cijene", dodao je, prenosi Index.

Od 1.403 primjera korupcije koliko ih je prijavljeno, u 393 slučaja radilo se o podmićivanju tužitelja. Među najkorumpiranijim službenicima našli su se i djelatnici porezne uprave te visokorangirani javni službenici s dugogodišnjim iskustvom. Slučajeva ima različitih. U jednom je djevojka svome zaručniku izdala potvrdu da nema poreznih dugovanja iako nikada nije donio dokument kojim bi to potvrdio. Ispalo je da državi duguje gotovo 180 tisuća eura. U drugom je primjeru zaposlenik Ministarstva vanjskih poslova jednom građaninu izdao vizu bez potrebnih provjera.

"Kako se kriza produbljuje, sve više i više Grka ne može izdvajati velike iznose za plaćanje mita. Više nema velikih slučajeva korupcije. Jednostavno nema novca za velike prijestupe", rekao je Rakintzis.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram