Zatvori
Poslovni Puls
01/08/2012

I oni usporavaju: Rast industrijske aktivnosti u Kini pao na najnižu razinu u osam mjeseci

Rast industrijske aktivnosti u Kini skliznuo je u srpnju na najnižu razinu u osam mjeseci, zbog pada potražnje za kineskim izvoznim proizvodima, što ukazuje na daljnje usporavanje rasta drugog po veličini svjetskog gospodarstva, unatoč poticajnim mjerama monetarnih vlasti...

Kineska Udruga za logistiku i nabavu izvijestila je da je njezin PMI indeks industrijske aktivnosti u srpnju skliznuo s 50,2 na 50,1 bod, najnižu razinu od studenoga prošle godine. Još u ožujku taj se indeks kretao iznad 53 boda, prenosi HRT.

Doduše, jutros objavljena brojka pokazuje da je industrijska aktivnost blago porasla, s obzirom da kretanje tog indeksa iznad 50 bodova ukazuje na rast, a ispod te razine na pad aktivnosti, no nove narudžbe tvornicama, uključujući izvozne narudžbe, pale su u srpnju oštrije nego u lipnju. Kineska Udruga za logistiku i nabavu poručila je da podaci pokazuju da je industrijska aktivnost dosegnula dno te da će se idućih mjeseci dodatno stabilizirati.  No, u priopćenju ističe i to da je potražnja i dalje relativno slaba, te da se ne može isključiti dodatni pritisak na pad aktivnosti zbog prevelikih zaliha.

Rast kineskog gospodarstva usporava već šest tromjesečja zaredom, pa je u drugom kvartalu ove godine tamošnji bruto domaći proizvod ojačao 7,6 posto, što je njegova najniža razina u tri godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram