Zatvori
Poslovni Puls
01/08/2012

Izazov za Poreznu upravu: Kako naplatiti silna porezna dugovanja?

Objava popisa poreznih dužnika i dalje izaziva reakcije. Za milijarde kuna nenaplaćenog poreza ravnateljica Porezne uprave i ministar financija prozvali su članove bivše, HDZ-ove vlade...

Bivši ministri financija Martina Dalić i Ivan Šuker optužbe odbacuju. Dalić kaže da u vrijeme kada je ona bila ministrica dugovi nisu nastali političkom intervencijom ili zbog političkih dogovora.

"Nitko nije bio povlašten niti se na ikoga utjecalo da ikoga stavi u povoljniji porezni položaj. U vrijeme moga mandata naplata poreza je bila prvi prioritet", istaknula je. HDZ je na vlasti bio osam godina, a Martina Dalić, ministrica financija, jednu. Da je zatekla nered u poreznom sustavu, dovoljno govori to što je promptno smijenila ravnatelja Ivicu Mladinea.

Nema sumnje da je to prioritet i sadašnjoj Vladi, pogotovo kada se muči s punjenjem državne blagajne.

Plaćanje poreza nije stvar volje i morala, već zakonska obveza. Vlado Brkanić, financijski savjetnik RRIF-a, smatra da su Porezna uprava i Ministarstvo financija objavom popisa preuzeli i golem zadatak naplate potraživanja.

Brkanić dodaje da je vjerojatno 50 posto od 50 milijardi već u procesu naplate, a za naplatu ostatka vodit će se dugotrajna pravna bitka. No kada je prijavljeni, a neplaćeni porez izišao na vidjelo, pitanje je koliko je onda utajenog poreza. Brkanić smatra da je njegov iznos ravan neplaćenom porezu.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram