Zatvori
Poslovni Puls
02/08/2012

Stranci će upravljati hrvatskim autocestama idućih 30 godina?

Prema informacijama koje donosi Večernji list, radi stabilizacije javnih financija i otplatu državnog duga Vlada je odlučila da će autoceste dati u koncesiju na trideset godina...

Vlada bi trebala danas odlučiti o raspisivanju natječaja za izbor savjetnika za monetizaciju hrvatskih autocesta: do rujna trebao bi biti pripremljen tekst međunarodnog natječaja kojim će Vlada tražiti konzultante koji bi trebali napraviti analizu i predložiti optimalno rješenje za hrvatske autoceste.

Cijena usluge sastojat će se od dva dijela. Fiksnog za konzultantske usluge i varijabilnog koji će biti provizija konzultantskoj kući ako sama pronađe partnera koji je spreman s Vladom potpisati koncesijski ugovor za upravljanje autocestama, doznaje Večernji.

Na bubanj će sve dionice kojima upravljaju državne tvrtke Hrvatske autoceste (HAC) i Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ) – i nerentabilne dionice na jugu te profitabilni smjer od Zagreba do granice sa Srbijom. U Vladi procjenjuju da bi se u tom poslu moglo zaraditi otprilike tri milijarde eura. Vladin je plan, navodno, autoceste dati u koncesiju na trideset godina, ali će od koncesionara tražiti da jednokratno i odmah uplati cjelokupan iznos tridesetogodišnje koncesijske naknade. No, problem je bi li i koji koncesionar pristao platiti sve odjednom.

"Vlada Zorana Milanovića samo hoće zakrpati proračunske rupe. Zato i prodaju Hrvatsku poštansku banku i Croatia osiguranje. To je krivi put. Davanje u koncesiju već sagrađenih objekata je blesavo. Koncesijskim modelom treba graditi nove objekte, neka pelješki most grade koncesijskim modelom", tvrdi Vladimir Ferdelji, bivši pomoćnik ministra prometa.

Ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić nije bio raspoložen za razgovor. U Ministarstvu su pak poručili da će o planovima Hajdaš Dončić govoriti u petak, kada će organizirati prezentaciju plana restrukturiranja državnih tvrtki HAC i ARZ, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram