Zatvori
Poslovni Puls
02/08/2012

Hugo Boss do temelja uništio svog hrvatskog zastupnika zbog konkurencije iz Slovenije

POVEZANE OBJAVE:

Šest mjeseci nakon što je u veljači 2012. Hugo Boss naprasno raskinuo ugovor s tvrtkom Renimo, svojim dugogodišnjim zastupnikom u Hrvatskoj, na policama slovenskog dobavljača Sportine nenadano su se pojavili artikli ovog luksuznog njemačkog brenda...

Renimo je do veljače ove godine sa njemačkom korporacijom surađivao punih šesnaest godina, od 1996., a robu Hugo Bossa na hrvatsko je tržište plasirao u dvjema prodavaonicama u Zagrebu i Splitu. Odnos je bio reguliran dugoročnim ugovorom sklopljenim krajem 2009. godine. Raskid čvrstog ugovora zato je veoma iznenadio vlasnika Miljenka Renića, čija je tvrtka preko osamdeset posto svog ukupnog prometa ostvarivala prodajom proizvoda Hugo Bossa.

"Hugo Boss je prekinuo isporuku robe već u rujnu 2011., a višemjesečno odbijanje njemačkog proizvođača da se očituje o razlozima prekida isporuke kulminiralo je konačnim raskidom ugovora u veljači 2012. Ugroženo je 30 radnih mjesta male domaće tvrtke, obje poslovnice su zatvorene, a njemačka se tvrtka ni tad nije očitovala ni o razlozima prekida ugovora ni o razlozima neisporuke robe čime je direktno i namjerno prouzročila propast tvrtke. Ugovorom je jasna obveza Hugo Bossa bila da se roba isporučuje redovito. Namjerno kršenje ugovorne obveze bez straha od posljedica nas je šokirao“, ističe vlasnik Miljenko Renić u priopćenju za medije.

Slijedom ugovora koji je potpisan krajem 2009. godine kojim se Hugo Boss obavezao isporučivati robu, a koju u jesen 2011. godine ipak nije isporučio, Renić potvrđuje da je u razdoblju nakon potpisanog dugogodišnjeg ugovora, a radi urednog podmirenja svih obveza, osobno u tvrtku Renimo unio značajna novčana sredstva obzirom da je potpisani ugovor jamčio dugoročnost poslovnog odnosa.

Šest mjeseci kasnije, ispostavili su se istinitima medijski natpisi koji su nagađali kako je razlog prekida dugogodišnje stabilne suradnje davanje zastupništva Hugo Bossa slovenskoj Sportina grupi, koja Hugo Boss prodaje u Sloveniji i ostalim zemljama regije.

"Nakon šesnaest godina uspješne suradnje, Renimo se nalazi pred stečajem radi neisporuke robe te naprasno prekinutog ugovora. Stoga, višemilijunska tužba pred njemačkim sudom nije više pod našom kontrolom radi zakonskih odredbi u slučaju stečaja. Možda je na to Hugo Boss i računao. Ostaje nam privatnom tužbom potraživati privatna sredstva unesena u tvrtku nakon potpisanog ugovora. Pokretanjem postupka pred njemačkim sudom svi dokumenti i ugovori će postati javni čime će javnost moći donijeti i svoj vlastiti sud", navodi Renić u priopćenju.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram