Zatvori
Poslovni Puls
02/08/2012

Njemačka javnost na nogama zbog basnoslovnih plaća menadžera i direktora

 Plaće mnogih njemačkih menadžera su u posljednjih deset godina dosegnule basnoslovne visine. Stručnjaci zato traže određivanje gornje granice, ali istovremeno upozoravaju da motiv ne smije biti - zavist....

Automobilski koncern Volkswagen (VW) zauzeo je prvo mjesto na popisu tvrtki s najbolje plaćenim menadžerima, koja je objavljena u studiji koju su predstavili Njemačka udruga za zaštitu vlasništva vrijednosnih papira i Tehničko sveučilište iz Münchena, prenosi DW. Taj je koncern u poslovnoj godini 2011. članovima svog Upravnog odbora u prosjeku isplatio 8,4 milijuna eura. Na drugom je mjestu s 5,9 milijuna eura novčarska institucija Deutsche Bank. Pojedinačno je najviše zaradio Volkswagenov šef Martin Winterkorn: rekordnih 16,6 milijuna eura.

To su basnoslovne svote o kojima obični građani mogu samo sanjati. Zato ne čudi da je objavljena lista u Njemačkoj potaknula burne rasprave.

Zanimljivo je i to da su prije deset godina menadžerske plaće bile znatno umjerenije, mada ni tada nisu bile male. 2001. godine je na prvom mjestu s prosjekom od 5,3 milijuna eura po članu Upravnog odbora bio Deutsche Bank, a na drugom mjestu Deutsche Telekom s 2,2 milijuna eura. VW je s 2,1 milijun eura zauzimao tek treće mjesto. Dakle, menadžerska primanja su u deset godina u prosjeku porasla za 126 posto.

Ulrich Hocker, predsjednik Njemačke udruge za zaštitu vlasništva vrijednosnih papira koja štiti interese dioničara, upozorava kako treba uzeti u obzir da nisu porasle samo plaće, nego i zarade tvrtki na čijem se čelu menadžeri nalaze. Budući da mnogi koncerni visinu plaće vežu uz postignute poslovne rezultate, jasno je da su zbog toga porasla i menadžerska primanja. Drugim riječima, i tvrtke mogu biti zadovoljne jer povećanje plaća njihovih menadžera ukazuje na to da i njima poslovi dobro idu. Jedini koji nemaju toliko razloga za zadovoljstvo su dioničari: dok je plaća menadžerima u prošloj godini u prosjeku porasla za osam posto, oni su se morali zadovoljiti s rastom dividende od 5,1 posto.

Hocker upozorava da rasprave o menadžerskim plaćama ne smiju biti motivirane pukom zavišću, ali da ih nadzorni odbori kao kontrolori ipak trebaju shvatiti ozbiljno: "U interesu nadzornih odbora ne može biti stvaranje dojma da se novac dioničara trpa u džepove vrhunskih menadžera." Stručnjaci koji su sudjelovali u izradi studije zato traže da se odredi gornja granica za plaće, koja bi bila prilagođena specifičnostima pojedine tvrtke.

No, unatoč rastu plaća i bonusa, prihodi njemačkih vrhunskih menadžera i prošle su godine u međunarodnoj usporedbi bili tek osrednji. Istina, njihove su plaće bile više nego kod članova francuskih upravnih odbora, ali zato nisu imali šanse u konkurenciji s kolegama iz Švicarske i SAD-a. Naime, članovi američkih upravnih odbora zarađuju skoro četiri puta više od njemačkih menadžera.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram