Zatvori
Poslovni Puls
03/08/2012

HDZ-ov šef Porezne uprave: Nismo naplaćivali porez kako radnici ne bi ostajali bez posla!

Nakon objave liste poreznih dužnika Ivica Mladineo se kao bivši šef Porezne uprave automatski našao na vrhu liste osoba koje se smatraju odgovornima za takvo stanje. Međutim, on negira bilo kakvo uplitanje politike u poslove Porezne uprave tijekom njegovog mandata...

"Nije bilo oprosta duga ni za koga i nije bilo utjecaja politike u našim odlukama. Moram naglasiti kako taj dug nije nastao samo za vrijeme mog mandata (od 2005. do 2011. op. a), već se radi o iznosima koji su nastali od 1993. godine, kada je osnovana Porezna uprava, do danas", ističe Ivica Mladineo u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju.

"Također je vidljivo da su upravo poduzeća u vlasništvu države najveći dužnici. Isto tako je važno napomenuti kako je gotovo polovina duga iznos koji je nadodan 2003. godine kada je Porezna uprava preuzela na sebe dugove za doprinose od mirovinskog i zdravstvenog osiguranja od HZZO-a i MIORH-a", pojašnjava Mladineo strukturu dugovanja.

Prema njemu, nije bilo povlaštenih tvrtki koje nisu trebale plaćati porez već se jedino pogodovalo pojedinim firmama u smislu odgode otplate.

"Problem su bila poduzeća s ogromnim brojem zaposlenih za koja nismo mogli dozvoliti stečaj i gubitak toliko radnih mjesta. Stoga se izlazilo u susret s odgodama otplate, ali se dug nije nikada brisao. Također se uvijek gledala cjelokupna slika, pa tako poduzeću koje tijekom deset godina plati milijardu i pol kuna poreza, dug od 20 milijuna kuna nije razlog za trenutnu blokadu i onemogućavanje poslovanja.

Ponekad bi se Porezna uprava uknjižila na zemljište u vlasništvu pojedine tvrtke koja bi zatim obročno otplaćivala dug. Nakon podmirenja cjelokupnog iznosa skinula bi se hipoteka sa zemljišta", opisao je Mladineo jedan od modela sanacije duga.

Izjavio je i kako bi ponekad djelatnici Porezne uprave s terena znali nazivati zbog pojedinih poduzeća u kojima bi bio zaposlen velik dio lokalne zajednice i dogovarati način rješavanja duga bez štete za radnike. Primjer takve tvrtke je “Varteks” koji je s 2000 zaposlenih u Varaždinu bio ključan za egzistenciju u toj sredini.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram