Zatvori
Poslovni Puls
03/08/2012

Dežela u problemima: Moody's snizio kreditni rejting slovenija za tri razine!

Agencija Moody's snizila je kreditni rejting Slovenije za tri razine, s A2 na Baa2, na samo dvije razine iznad bezvrijednog statusa...

Tako sniženu ocjenu, uz negativne izglede, Moody's obrazlaže teškoćama slovenskih banaka, te rizicima koji iz međunarodnog okruženja prijete gospodarstvu koje je vrlo ovisno o izvozu. "Slabljenje makroekonomskog okruženja pojačava rizike, pa postoji mogućnost da će Sloveniji biti potrebna međunarodna pomoć", navodi Moody's.

- Financial Times: Nešto se opako “kuha” u maloj Sloveniji

Zbog očekivanog rasta kamata na obveznice, međunarodno financijsko tržište za Sloveniju je manje dostupno, pa je prisiljena oslanjati se na skuplje kratkoročno zaduživanje.
Moody's ističe i to da prijete rizici po slovenski financijski sustav, s obzirom da bi trebalo dokapitalizirati banke, kojima raste iznos nenaplativih kredita.

Moody's procjenjuje da bi dokapitalizacija triju vodećih slovenskih banaka - Nove ljubljanske banke (NLB), Nove kreditne banke Maribor (NKBM) i Abanke - mogla dosegnuti i do 8 posto slovenskog bruto domaćeg proizvoda.

Moody's je prije tjedan dana dodatno snizio njihove rejtinge, NLB-a za 3 razine, a NKBM-a i Abanke za 4 razine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram