Zatvori
Poslovni Puls
04/08/2012

Tržište nekretnina: Pojeftinili stanovi u Zagrebu i na Jadranu

Prosječne tražene cijene nekretnina u Hrvatskoj niže su 2,8 posto nego lani, pokazuje Indeks cijena portala CentarNekretnina...

Osjetan pad cijena na godišnjoj razini bilježe stanovi u Zagrebu i na Jadranu, dok su u blagom plusu apartmani i kuće na Jadranu. Na mjesečnoj razini, pak, u srpnju su (u odnosu na lipanj) pale cijene većine nekretnina, a najviše su pojeftinili stanovi na Jadranu.

Prosječna tražena cijena stana u Zagrebu u srpnju iznosi 1.709 eura/m2, što je gotovo jednako u odnosu na lipanj (+0,1 posto), a 4,4 posto niže u odnosu na srpanj 2011. godine.

U odnosu na isto razdoblje prošle godine, tražene cijene stanova su u pale, osim na Pešćenici, u Novom Zagrebu i Gornjoj Dubravi te u centru i na Medveščaku, gdje je došlo do porasta cijena.

Najskuplji stanovi su i dalje u gradskoj četvrti Medveščak, s prosječnom cijenom od 2.534 eura/m2, a slijede ih stanovi u gradskoj četvrti Centar s cijenom od 2.251 eura/m2. Najniže cijene stanova su u Sesvetama, gdje prosječna cijena u srpnju iznosi 1.213 eura/m2, te Donjoj Dubravi, gdje je cijena 1.442 eura/m2.

Osim cijena u Zagrebu, na godišnjoj razini padaju i cijene nekretnina na Jadranu (-1,1 posto). Na mjesečnoj razini, u odnosu na lipanj cijene nekretnina na Jadranu pale su za 0,7 posto. Pad cijena na mjesečnoj razini zabilježile su i kuće na Jadranu, gdje je prosječna cijena u srpnju iznosila 1.603 eura/m2, što je 0,5 posto manje nego prošli mjesec, a 2,8 posto više u odnosu na srpanj 2011.

Prosječna cijena kvadrata apartmana na Jadranu tek je nešto niža u odnosu na prošli mjesec (-0,5 posto), dok je na godišnjoj razini viša za svega 0,3 posto.

Najskuplji apartmani su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji gdje prosječna cijena u srpnju iznosi 3.062 eura/m2 te u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje cijena iznosi 2.428 eura/m2. S druge strane, najpovoljnije nekretnine za odmor su vikendice u Ličko-senjskoj županiji s cijenom od 1.697 eura/m2.

Prosječna tražena cijena stana na Jadranu u odnosu na lipanj niža je za 1,2 posto i iznosi 1.693 eura/m2. U odnosu na godinu dana ranije, tražena cijena stanova je niža za 6,8 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram