Zatvori
Poslovni Puls
04/08/2012

Najmoćniji Rus u Silicijskoj dolini osnovao nagradu za fundamentalnu fiziku

Čovjek koji je serijom ulaganja u američke tehnološke kompanije preko noći stekao titulu "najmoćnijeg Rusa u Silicijskoj dolini" formirao je nagradu za dostinuća na polju napredne fizike...

Yuri Milner, šef DST ulagačkog fonda koji je financirao razvoj najpoznatijih svjetskih internetskih kompanija poput Facebooka, Groupona, Zynge i Spotifyja - osnovao je "Nagradu za fundamentalnu fiziku", 3 milijuna dolara vrijedno godišnje priznanje za otkrića na polju fundamentalne fizike. Milner kaže kako nagrade poput Nobelove traže eksperimentalne potvrde otkrića koja se čekaju desetljećima, a on želi nagraditi mlade znanstvenike odmah i tako potaknuti razvoj kompletne znanosti.

Znanstvena zajednica je oduševljena Milnerovim neočekivanim potezom, piše NYT. Neki kažu kako će Milnerova nagrada postati ozbiljna "konkurencija" Nobelovoj.

Već je izabrano 9 ovogodišnjih dobitnika, a riječ je o znanstvenicima iz SAD-a, Rusije, Francuske i Indije.

Malo je poznato da je Milner i sam bio znanstvenik, naime završio je fakultet fizike na Moskovskom državnom sveučilištu i to smjer teorijske fizike.

Milner je početkom 90-tih ušao u vode internetskog biznisa i zapostavio znanost, no izgleda kako je sada dobro potkovan novcem (vrijednost imovine preko milijardu dolara) ipak odlučio podržati mlade znanstvenike diljem svijeta.

Pohvalno...

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram