Zatvori
Poslovni Puls
06/08/2012

Talijanski premijer uzdrmao tržišta izjavom da se Europa počela "psihološki" raspadati

Predsjednik talijanske vlade Mario Monti izrazio je u razgovoru za njemački časopis Der Spiegel zabrinutost zbog napetosti povezanih s krizom koje neke zemlje potiču na bunu protiv drugih, ocijenivši da treba učiniti sve kako se one ne bi završile raspadom eurozone...

Odgovarajući na pitanje o neprijateljstvu koje Talijani osjećaju prema Njemačkoj i o bahatosti u upravljanju potonje dužničkom krizom, koju joj u Italiji zamjeraju, Monti je rekao da je "zabrinut".

Rekao je da je s njemačkom kancelarkom razgovarao o porastu nezadovoljstva Njemačkom a ponekad i samom Angelom Merkel, ali i Europskom unijom u talijanskoj javnosti.

No, rekao je, taj problem uvelike nadilazi problem talijansko-njemačkih odnosa u užem smislu.

"Pritisci kojima je zadnjih godina bila izložena eurozona već nose naznake psihološkog raspada Europe", rekao je Monti. "Moramo naporno raditi da bismo to spriječili. Ako euro postane čimbenik razjedinjenosti Europe, to će uništiti same temelje europskog projekta", dodao je.

Talijanski premijer pozvao je usto svoje kolege da sačuvaju manevarski prostor u odnosu na parlament u svojim zemljama.

"Ako vlade dopuste da ih odluke njihovih parlamenata potpuno svežu a da ne sačuvaju prostor za pregovaranje, Europa bi se mogla raspasti, umjesto da učvrsti svoje jedinstvo", upozorio je.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram