Zatvori
Poslovni Puls
06/08/2012

Financial Times: Wall Street se sprema za raspad eurozone i konačnu propast eura!

Raspad eurozone ili izlazak pojedinih zemalja iz europske monetarne zajednice, scenariji su za koje se najveće američke banke ozbiljno pripremaju. Veći potresi u eurozoni, strahuju na Wall Streetu, mogli bi izazvati novi krah američkog financijskog tržišta...

Prema informacijama koje je ekskluzivno objavio Financial Times, američke banke ne samo da smanjuju svoju izloženost prema najriskantnijim zemljama eurozone Grčkoj, Portugalu, Španjolskoj, Italiji i Irskoj, već pronalaze i nove metode osiguranja u slučaju raspada eura.

Problemi u eurozoni bankarima diljem svijeta trenutno zadaju najveće glavobolje. "Ako imamo ovaj ugovor, i on je sada u eurima, mene zanima što će se desiti ako npr. Španjolska izađe iz eurozone?", izjava je direktora jednog od istaknutijih banaka s Wall Streeta koji je želio ostati anoniman.

Wall Street je naime zabrinut da bi ih Europa, ukoliko dugove budu morali naplaćivati u starim, a usto još i devalviranim valutama poput drahme, mogla povući na dno. Zbog toga velike američke banke poput Goldman Sachsa, JP Morgana ili Citigroupa ovih dana sa svojim dužnicima, europskim bankama u najizloženijim zemljama, potpisuju posebne anekse ugovora u kojima stoji da će se dugovi nastaviti isplaćivati u eurima čak i ako eurozona "pukne", javlja FT.

Takav pristup će im, naravno, upaliti isključivo s privatnim dužnicima, poput lokalnih banaka. Od izloženosti prema javnom dugu na ovaj način Wall Street ne može pobjeći. No, zato se koriste i druge metode poput "hedgiranja", odnosno preprodavanja državnih obveznica u zloglasnim CDS (credit default swap) "paketima".

No, usprkos svim pripremama za potencijalnu katastrofu, propast eurozone bi pojedine banke teško preživjele. Novac koji je Wall Street "uložio" na rizična europska tržišta je ogroman; procjenjuje se da npr. Morgan Stanley u rubnim europskim ekonomijama ima 5,4 milijarde dolara potraživanja, dok je JP Morgan u rizične europske ekonomije uložio više od 20 milijardi dolara.

Izvor: Index.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram