Slavko Linić: Nismo pokrenuli investicije, ako padne rejting – dolazi MMF!

Vlada je uvjerena da će zadržati kreditni rejting iznad špekulativnog, izjavio je ministar financija Slavko Linić za Bloomberg, prenosi HRT…

Bude li rejting smanjen, Hrvatska bi mogla zatražiti aranžman s MMF-om kako bi smanjila troškove financiranja, potvrdio je ministar financija Slavko Linić. Naglasio je da Vlada u ovoj godini više neće imati potreba za inozemnim zaduživanjem.

“Ne bojimo se rezanja rejtinga budući da imamo stabilnu Vladu, uspjeli smo smanjiti troškove zaposlenih u javnim službama, čime smo u potpunosti ispunili ciljeve rezanja proračunskih troškova koje smo si zadali u siječnju”, rekao je Linić.

Naglasio je da je jedini Vladin neuspjeh nepokretanje javnih investicija u prvih šest mjeseci. Linić ocjenjuje da će hrvatsko gospodarstvo drugu godinu zaredom stagnirati, što je posljedica pojačavanja europske dužničke krize.

“Naš glavni cilj je i dalje nastaviti s naporima fiskalne konsolidacije i oživljavanja državnih investicija u infrastrukturi, prometu i energetici”, rekao je Linić, prozivajući neodgovorne ljude iz državnih poduzeća za stopiranje ulaganja. Državne kompanije kao što su Hrvatska elektroprivreda, Hrvatske autoceste, Hrvatske šume i Hrvatske vode morat će smanjiti broj zaposlenih, a uštede će se koristiti za investicije. “Stabilizirali smo upravljanje i nadzor u tim tvrtkama, a očekujemo povećanu aktivnost u drugoj polovici godine”, najavljuje Linić.

Što se tiče oživljavanja privatnog sektora, za Linića je to napor koji će uzeti više vremena. “Trebamo zamijeniti uvoz oživljavanjem vlastite proizvodnje energije, naftnih derivata i hrane”, rekao je Linić, ističući da će Vladina ulaganja u energetiku i infrastrukturu pomoći ostvarenju toga cilja.

Možda će Vas zanimati:
No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>