Zatvori
Poslovni Puls
07/08/2012

S&P snizio dugoročni kreditni rejting Srbije!

Američka rejting agencija S&P  snizila je dugoročni kreditni rejting Srbije za jedan stupanj, s "BB" na "BB-" , s negativnom prognozom zbog izostanka hitnih vladinih mjera koje bi povećale povjerenje u monetarni sustav i povratile fiskalnu stabilnost, objavio je danas njujorški The Wall Street Journal...

S&P je upozorio da su fiskalni i inozemni deficit pogoršani u prvoj polovici godine i ukazao da bi uvođenje nadzornog tijela u Narodnoj banci Srbije moglo narušiti nezavisnost centralne banke, što bi dovelo i do politizacije srbijanske monetarne politike.

"Srbija je doživela pad kreditnog rejtinga potpuno opravdano, jer je ove godine imala rekordni proračunski deficit i veliko povećanje javnog duga", izjavio je danas srbijanski ministar financija i gospodarstva Mlađan Dinkić i najavio mjere fiskalne konsolidacije koje će biti spremne u rujnu.

Dinkić je optužio prethodnu vladu da snosi veliku odgovornost za rekordni proračunski deficit i veliki rast javnog duga, ali je dodao kako on preuzima odgovornost za sve buduće korake koje planira poduzeti da bi se postojeće stanje popravilo.

Ističući kako Srbija nije mogla izbjeći pad kreditnog rejtinga, Dinkić je naveo da je to dijelom rezultat krize na tržištu EU-a, gdje su mnogo razvijenije zemlje od Srbije također doživjele rezanje kreditnog rejtinga.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram