Zatvori
Poslovni Puls
10/08/2012

Propao Vladin plan: Državne tvrtke u prvih šest mjeseci povećale gubitak za 600 milijuna kuna

Više od 600 milijuna kuna gubitaka nabile' su državne tvrtke u prvih šest mjeseci ove godine. Kad se usporede brojke iz prvog kvartala (siječanj – ožujak) s drugim (travanj – lipanj) vidljivo je da u većini poduzeća nove uprave, neke su zauzele fotelje još u veljači, nisu uspjele zaustaviti negativne trendove, piše T-Portal...

Troškovi zaposlenih i dalje rastu, a javne tvrtke su još uvijek glavni generatori nelikvidnosti. Ipak, treba napomenuti da većina njih kreće u veliko restrukturiranje.

Minus od 600 milijuna kuna bio bi znatno veći kad bi se u njega uključio gubitak Hrvatskih autocesta (HAC). Međutim financijska izvješća HAC-a koje objavljuje Ministarstvo financija su krnja jer se u računu dobiti i gubitka ne iskazuju realni financijski troškovi pa izgleda kao da tvrtka posluje s pozitivnom nulom. Stvarno stanje vidljivo je u godišnjim izvješćima koje HAC dostavlja Financijskoj agenciji (Fini). Zadnji je iz prošle godine i u njemu je iskazan gubitak veći od 500 milijuna kuna. U ništa boljem položaju nije ni javno poduzeće Autoceste Rijeka – Zagreb kojem su prihodi niži za 6,3 posto ali je zbog osjetno manjih materijalnih troškova gubitak srezan sa 167,3 milijuna kuna na 152,2 milijuna kuna.

Hrvatske željeznice (HŽ) ostvarile su minus od 174 milijuna kuna što je za čak 118,5 milijuna kuna više nego u istom razdoblju lani. Gubitak Croatia Airlinesa smanjio se s prošlogodišnjih 100 na 84 milijuna kuna a Jadrolinija je ostala na minusu od oko 62 milijuna kuna. Usprkos gubicima troškovi za plaće u sva tri poduzeća, uspoređujući kvartale, su rasli. Najmanje u HŽ-u 1,5 posto, u Croatia Airlinesu za 5,7 posto a u Jadroliniji za čak 11 posto. Uzlaznu putanju su imali i dugovi prema dobavljačima.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram