Zatvori
Poslovni Puls
10/08/2012

Večernji list "pronašao" 25 najvećih krivaca za gospodarski slom Hrvatske

Po uzoru na slične popise stranih tiskanih i internetskih medija - Večernji list danas je objavio popis TOP 25 najvećih krivaca za krizu u Hrvatskoj koja je dovela do velikog pada gospodarske aktivnosti i rasta nezaposlenosti...

Kao što već možete pretpostaviti na popisu se nalaze otprije poznata imena javnih osoba koje su se i prije često spominjala u konteksu najvećih krivaca za gospodarski slom Hrvatske.

Najodgovornije osobe za krizu u Hrvatskoj prema izboru Večernjeg lista:

1. Ivo Sanader - vodio neodgovornu politiku i premrežio Hrvatsku koruptivnom mrežom pomoću koje je vlast kojoj je bio na čelu, baveći se masovnom korupcijom, izvlačila korist za pojedince i grupe.

2. Ivan Šuker - HDZ-ov ministar financija koji je s velikim kašnjenjem priznavao da postoji problem, ali nikad nije pokazivao volju za odlučnim mjerama restrukturiranja proračuna, odnosno rezanja rashoda.

3. Borislav Škegro - 'otac' HDZ-ove makroekonomske strategije, pobornik privatizacije koja se svela na tajkunizaciju i jedan od ključnih krivaca za deindustrijalizaciju zemlje.

4. Damir Polančec - još jedan od HDZ-ovih ministara iz Sanaderovog vremena koji je, sudjelovanjem u 'aferi Spice' i ulogom u privatizaciji naftne kompanije INA te nizom loših odluka, diskreditirao sve javne dužnosnike i političare.

5. Radimir Čačić - u mandatu Račanove vlade inicirao građevinski procvat kroz cestogradnju umjesto da se prvo uloži u industriju, dao je velike poslove građevincima koji su 'pali na koljena', sad ponavlja istu grešku.

6. Franjo Tuđman - iako zaslužan za neovisnost Hrvatske, načinom vladanja onemogućio stvaranje tržišne ekonomije; politički utjecaj bio je presudan, a privatni sektor nikad nije dobio pravu priliku.

7. Marko Škreb - nekadašnji guverner HNB-a kojeg optužuju da je kasno i mlako reagirao na prve naznake krize u velikim bankama, što je rezultiralo velikom bankarskom krizom 1998, a što se smatra uzrokom usporavanja poslijeratnog razvoja.

8. Jadranka Kosor - bivša premijerka otvorila je vrata antikorupcijskim istragama, ali je propustila povući prave poteze u trenucima kad je bilo najpotrebnije; čak i kad je dobila potporu gospodarstvenika, nije to znala iskoristiti.

9. Slavko Linić - i njemu se, kao i Čačiću, na teret stavljaju neki krivi potezi iz prošlog mandata poput nedovoljno dobro provedenog restrukturiranja brodogradilišta; za poteze u drugom mandatu kritičari kažu da nalikuju logici dogovorne ekonomije.

10. Ivić Pašalić - postavio model ponašanja političara koji je i godinama nakon što je otišao opterećivao odnose gospodarstva i državnih upravljačkih struktura; utemeljio klijentelizam kao model.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram