Zatvori
Poslovni Puls
14/08/2012

Francuska na rubu recesije s dvostrukim dnom

Njemačko gospodarstvo u drugom ovogodišnjem tromjesečju ostvarilo je blagi rast aktivnosti, dok je francusko stagniralo, što ukazuje da ta dva najveća europska gospodarstva odolijevaju recesiji, iako je većina europskih država podlegla dužničkoj krizi...

Njemački statistički ured danas je objavio da je bruto domaći proizvod (BDP) te zemlje u drugom tromjesečju ove godine porastao 0,3 posto u odnosu na prvo tromjesečje, blago nadmašivši procjene analitičara. Ekonomisti u anketi Reutersa očekivali su da će njemački BDP porasti 0,2 posto.Na godišnjoj razini, BDP najvećeg europskog gospodarstva porastao je 0,5 posto.

Francuska statistička agencija, pak, danas je objavila da je tamošnje gospodarstvo u drugom tromjesečju stagniralo, što je u skladu s procjenama ekonomista. Međutim, to je treće tromjesečje zaredom da to drugo najveće europsko gospodarstvo stagnira, te se nalazi na rubu recesije s dvostrukim dnom.

Insee je još izvijestio da je potrošnja u drugom tromjesečju pala, dok je uvoz rastao više od izvoza.U međuvremenu, francuska središnja banka procijenila je da bi u trećem tromjesečju francusko gospodarstvo moglo zabilježiti blagi pad od 0,1 posto. Jutros su na europskim burzama terminski indeksi ojačali jer su investitore ohrabrile objave podataka o BDP-u dva najveća europska gospodarstva.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram