Zatvori
Poslovni Puls
14/08/2012

RBA analitičari: S dolaskom jeseni očekujemo novi rast nezaposlenosti

Nakon četiri mjeseca smanjivanja nezaposlenosti na mjesečnoj razini, srpanj je ponovno donio njen rast...

Prema posljednjim podacima HZZ-a, u srpnju je registrirano 298.690 nezaposlenih osoba. U spomenutom je mjesecu u evidenciju ušlo 32.322 osoba, što je za 12.936 osoba više nego u lipnju, dok je iz evidencije izašlo 28.509 osoba, što je za 2.056 osoba manje nego u lipnju. Tako se broj nezaposlenih osoba u srpnju povećao za 3.813 osobe (+1,3%) u odnosu na prethodni mjesec.

Takva kretanja dijelom su rezultat izostanka značajnijeg sezonskog zapošljavanja s obzirom da su potrebe za sezonskim radnicima uglavnom zadovoljene u prethodnim mjesecima. Nadalje, u srpnju je uobičajen i priljev u nezaposlenost osoba koje su završile formalno obrazovanje. Tako se broj ulazaka u evidenciju nezaposlenih sa završenim fakultetom, akademijom, magisterijem i doktoratom povećao za gotovo 70% u odnosu na lipanj, dok je onih sa srednjom školom viši za 73,9 posto.

U ovim kategorijama i na godišnjoj je razini zabilježen rast ulazaka u evidenciju od 21,8% (fakulteti), odnosno od 26,3% (srednje škole). Visoka nezaposlenost među mladim osobama (četvrtinu nezaposlenih osoba čine osobe od 20 do 29 godina) pokazatelj je nedovoljnog stvaranja novih radnih mjesta.

Na godišnjoj razini nastavljaju se negativna kretanja pa je broj nezaposlenosti u srpnju ove godine bio za 11.095 osoba, odnosno za 3,9% veći nego u srpnju prošle godine.

"S dolaskom jesenskih mjeseci kretanja na tržištu rada će očekivano pratiti svoje sezonsko kretanje te će se povećavati. S obzirom na to da će broj nezaposlenih tijekom cijele godine očekivano biti na višoj razini nego prošle godine i prosječna će stopa nezaposlenosti porasti. Oporavak na tržištu rada očekujemo tek nakon oporavka realnog sektora i posljedično intenzivnijega kreiranja novih radnih mjesta. Kako u sljedećoj godini očekujemo tek blagi rast gospodarstva, nezaposlenost će i dalje ostati razmjerno visoka",poručili su danas analitičari Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram