Zatvori
Poslovni Puls
16/08/2012

Propala i 2014. godina: Linić kaže da nam neće biti bolje još naredne dvije godine

Ministar financija Slavko Linić gostovao je večeras u Dnevniku Nove TV...

Ministar financija Slavko Linić tvrdi da smanjenje PDV-a na hranu nije realno, barem ne za ovaj proračun. "Kada govorimo o proračunu za 2013. godinu, moramo utvrditi nova rezanja. Pitanje je gdje bi našli razliku za spuštanje PDV-a, a razlika se može napraviti samo daljnjim rezanjem", zaključio je ministar.

Na pitanje hoćemo li bolje živjeti sljedeće godine, ministar nije bio optimističan. "Premijer je u pravu kada kaže da će biti bolje, imamo 6 do 7 velikih investicija, uvjeren sam da ćemo ih ostvariti, što znači da će biti više zaposlenih", rekao je.

No, naglasio je kako sljedeće godine neće biti viših plaća ni mirovina. "Obitelji neće imati više novca u novčaniku nego ove godine. To je rezultat pregovora. Naredne dvije godine neće biti lakši život u obitelji jer su primanja skromna", zaključio je Linić.

Osvrnuo se i na drugo ocjenjivanje kreditnog rejtinga Hrvatske, koje nas očekuje u jesen. "Prihode ostvarujemo neovisno od gospodarskog pada, uspješni smo u pregovorima sa sindikatima, kontroliramo rashode. Korekcija od 0,8 na 0,0 gospodarskog rasta može rezultirati nepromjenom kreditnog rejtinga. Ali kreditne agencije mogu i negativno ocijeniti Vladu jer državne tvrtke nisu ostvarile plan investicija", rekao je i zaključio da su nam šanse 50:50.

Ministar Linić pojasnio je i kako će porez na imovinu, koji bi trebao biti uveden sljedeće godine, značiti pravednije oporezivanje."'Poruka je jasna, za sve stanove ili kuće koje se koriste za stanovanje ili za najam, promjena neće biti. Porez će se određivati prema vrijednosti, nije isto imate li klet u Zagorju ili kuću u Dubrovniku", objasnio je Linić.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram