Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2012

Europska središnja banka ipak će izvući eurozonu iz financijskog bezdana?

Plan Europske središnje banke (ECB) o kupovini državnih obveznica bit će dovoljan da se u kratkom roku smanje razlike u prinosima na dugove pojedinih zemalja eurozone, ustvrdio je u petak izvršni direktor talijanskog UniCredita...

Velike razlike u prinosima na obveznice pojedinih zemalja u zoni primjene jedisntvene europske valute predstavljaju anomaliju, ustvrdio je Federico Ghizzoni u razgovoru za milanski dnevnik La Repubblica.

"Mislim da će u kratkoročnoj perspektivi ECB-ov plan o kupovini državnih obveznica biti dovoljan. Istodobno je u redu da zahtjevi država za konkretnom pomoći budu povezani s mjerama više strukturne prirode".

Povećanje razlike u prinosima na njemačke i talijanske 10-godišnje obveznice povećalo je trošak servisiranja ogromnog duga za talijansku državu i povisilo troškove pozajmljivanja za talijanska poduzeća.

Ghizzoni se slaže s ministrom financija Vittoriom Grillijem koji tvrdi da Italiji ne treba europska pomoć. Napomenuo je da je tijekom nedavnog posjeta Londonu imao prilike služati mišljenja tamošnjih bankara.

"Nitko ne strahuje da bi se Italija mogla naći u situaciji da neće moći podmirivati svoje financijske obveze ili da bi joj mogla ustrebati financijska pomoć. Svi su me pak pitali što će biti sa zemljom nakon odlaska premijera Marija Montija", kazao je. Mandat Montijeve tehnokratke vlade istječe iduće godine.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram