Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2012

Sve gore i gore: Fitch upozorio Srbiju da će izgubiti postojeći kreditni rejting

Samo desetak dana nakon što je S&P snizio srbijanski kreditni rejting, slična najava stiže iz druge velike američke bonitetne agencije...

Američka rejting agencija Fitch Ratings objavila je da je snizila prognozu dugoročnog rejtinga Srbije na negativnu i istovremeno potvrdila postojeći kreditni rejting "BB-".

"Negativna prognoza je odraz pogoršanja fiskalne pozicije Srbije i njezinog financiranja, kao i izgleda za slabi ekonomski rast", objasnio je Fitch."Nova vlada je umjesto fokusa na korekciju rastućeg fiskalnog deficita i javnog duga promijenila zakon o centralnoj banci na način koji je poljuljao povjerenje investitora i koji može zakomplicirati sporazum o novom zajmu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF)", stoji u priopćenju.

- Financial Times: Srbija je u velikim problemima, bankrot nije nemoguć!

Fitch je zabrinut i što nova srbijanska vlada odbacuje mogućnost zamrzavanja plaća i mirovina, "a to su dvije glavne stavke u potrošnji". Fitch je revidirao i prognozu fiskalnog deficita Srbije u 2012. godini na 6,5 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP), s 5,5 posto BDP-a projiciranih u svibnju.

Podsjećamo, nedavno je objavljeno kako će nova srbijanska vlada ponovno pokrenuti pregovore s MMF-om koji je u veljači zamrznuo zajam od milijarde eura jer Srbija nije ostvarivala pokazatelje dogovorene u proračunu za 2012. godinu kada je prognoziran gospodarski rast od 1,5 posto, a sada se očekuje rast od samo 0,5 posto.

Srbija, kao i Hrvatska, muku muči s visokom nezaposlenosti koja se približila stopi od 25 posto i jedna je od najviših u Europi.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram