Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2012

Kobni izlazak na burzu: Facebookovi osnivači izgubili milijarde dolara

Facebookov IPO malo po malo pretvara se u epsku katastrofu koja će vjerojatno poslužiti kao primjer za novu generaciju tehnoloških poduzetnika iz Silicijske doline...

U ovim trenucima nebismo voljeli biti u koži Facebookovih (malih) dioničara. Tijekom jučerašnjeg trgovanja dionice Facebooka dosegnule su novo dno od 19,87 dolara što je za gotovo 20 dolara manje u odnosu na cijenu Facebookovih IPO dionica.

Analitičari tvrde kako je razlog za pad vrijednosti Facebooka istek tzv. "lockup" razdoblja što znači da rani ulagači u kompaniju mogu početi prodavati svoje donice, ali također navode kako tržište još uvijek nije uvjereno u Facebookov poslovni model koji još uvijek nije dovoljno monetizirao Facebook Credits virtualnu valutu niti stotine milijuna mobilnih korisnika.

Wall Street Journal danas piše kako je pad cijena dionica Facebooka stvorio velike tenzije unutar kompanije zbog čega su Mark Zuckerberg i menadžment Facebooka održali nekoliko velikih sastanaka sa zaposlenicima kako bi ih ohrabrili i vratili fokus na razvoj proizvoda.

Zabrinuti za svoje financije sigurno su i drugi suosnivači Facebooka čije se papirnato bogatstvo "otopilo" otkad se Facebook našao na burzi. Tako je, piše Bloomberg, Christopher Hughes izgubio 400 milijuna dolara na vrijednosti dionica i sada posjeduje dionice vrijedne "samo" 437 milijuna dolara.

Drugi suosnivač Dustin Moskovitz izgubio je goleme 2,4 milijarde dolara na Facebookovim dionicama, a treći "zločesti dečko" Eduardo Saverin sada ima 1,1 milijarde dolara vrijedne dionice što znači da je izgubio oko 960 milijuna dolara.

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram