Zatvori
Poslovni Puls
17/08/2012

Tržište novca: Blago jačanje kune u odnosu na euro

Na svjetskim deviznim tržištima tečaj EUR/USD jučer je zabilježio rast na dnevnoj razini...

Trgovanje je otvoreno na 1,228 dolara za euro da bi nakon kratkog pada na 1,226 dolara za euro u jutarnjim satima, tečaj naglo porastao na 1,236 dolara za euro, gdje je trgovanje i zatvoreno. Jačanju eura u odnosu na dolar pridonijele su izjave njemačke kancelarke Angele Merkel da su aktivnosti i izjave ESB-a u potpunosti u skladu s načinom na koji Njemačka vidi rješenje dužničke krize u eurozoni. Uz to, potporu euro dale su i špekulacije da bi Španjolska uskoro mogla zatražiti novi paket pomoći, što bi značilo da bi ESB mogao kupovati španjolske obveznice.

Nakon otvaranja na razinama oko 7,455 kuna za euro, tečaj EUR/HRK je jučer dospio na razine oko 7,445 kuna za euro zahvaljujući povećanoj ponudi deviza poglavito sa strane bankarskog sektora. Međutim, tečaj se ubrzo korigirao ponajviše zbog izražene potražnje za devizama sa strane korporativnog sektora te je dan zatvoren na razinama oko 7,453 kuna za euro. Srednji tečaj EUR/HRK na tečajnici HNB-a za danas iznosi 7,455297 kuna za euro, javljaju RBA analitičari.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram