Zatvori
Jasmin Hadzic
20/08/2012

Zar ste sumnjali: Investicijske banke zaradile 100 milijuna dolara na slomu Facebookovih dionica

I kad svi ostali gube - velike investicijske banke dobivaju...

Posljednjih nekoliko tjedana puno se priča i piše o slomu Facebookovih dionica. Društvena mreža koja broji gotovo milijardu korisnika izgubila je 50 posto tržišne vrijednost od izlaska na burzu ranije ove godine.  Brojni mali dioničari, ali i suosnivači, zaposlenici i ulagači izgubili su na stotine milijuna (neki čak i milijarde) dolara.

A pogodite tko je i dalje na dobitku?

Investicijske banke koje su pomogle da Facebook uspješno zaključi institucionalnu javnu ponudu dionica (IPO). Wall Street Journal danas piše kako su se banke okoristile mehanizmom "stabilizacije cijena" koji im je omogućio da profitiraju i to za oko 100 milijuna dolara, čak i u slučaju pada cijene Facebookovih dionica.

Henry Blodget s BusinessInsidera upozorava kako je u osnovi riječ o shortanju odnosno kontroverznoj strategiji (koja je u nekim europskim zemljama čak i zabranjena) "klađenja" na nagativni ishod - točnije na pad cijene dionica. Blodget napominje kako je "stabilizacija cijena" identična shortanju s iznimkom da banke na "stabilizaciji cijena" ne mogu nikako izgubiti novac. Prilikom shortanja ulagač može izgubiti novac ukoliko cijena dionice ili neke druge investicijske klase - ostvari rast.

Ovom strategijom okoristile su se sve banke koje su sudjelovale u Facebookovom IPO-u, Morgan Stanley, Credit Suisse, Goldman Sachs, Bank of America...

Iste banke za "uspješno" odrađenju prodaju IPO dionica zaradile su 176 milijuna dolara.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram