Zatvori
Poslovni Puls
21/08/2012

Optimistične prognoze: Ulazak Hrvatske u EU podići će BDP za 3 do 5 posto?

 Europski efekt u 2013. godini, odnosno ulazak Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja iduće godine, povoljno će utjecati na hrvatsko gospodarstvo, a rast BDP-a mogao bi biti između tri i pet posto, uvjeren je makroekonomist dr. sc. Ante Babić...

"Četvrtu smo godinu u recesiji i sumnjam da ćemo ići još dolje. Vlada ima kredibilan plan i, pokrenu li se investicije na proljeće, uz pogodnosti koje donosi ulazak u EU, nisam pesimist. Ne vjerujem da će nam pasti kreditni rejting. Danas nam ne treba ni MMF; da smo ga pozvali prije tri godine, bila bi to druga priča, ali pola toga što bi učinio MMF već se radi. Jedino nemamo novac MMF-a, ali možemo računati na novac Europske banke za obnovu i razvitak i Europske investicijske banke, što je još bolje. MMF reže, a to je ograničenje za razvoj."

Tako svoje prognoze obrazlaže dr. Babić u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju i dodaje da je činjenica da nam ne može biti bolje dok se sve na raščisti, ali ministar Linić, koji je još u mandatu Račanove Vlade poticao raščišćavanje u javnim poduzećima, na dobrom je putu.

"Nakon tri godine smanjio se proračun i proračunski manjak. Dogovorili su se sa sindikatima javnih službi, ide se na restrukturiranje HŽ-a, HAC-a, rješava se brodogradnja. Bit će i otpuštanja, ne može se stvoriti radnih mjesta koliko ima viška u javnim poduzećima, gdje se, na državnoj i lokalnoj razini, zapošljavalo po babu i po stričevima", ocjenjuje makroekonomist Babić. Dodaje da će to raščišćavanje do kraja godine znatno povećati broj nezaposlenih, ali njihov će se broj u proljeće početi smanjivati.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram