Zatvori
Poslovni Puls
21/08/2012

Posao u Europi: Nijemci rade i vikendom, a Grci imaju najduži radni tjedan!

Njemački Savezni zavod za statistiku jučer je objavio kako je rad noću i vikendom postao normalna stvar za mnoge Nijemce. Tako trenutno čak četvrtina Nijemaca radi i subotom, dok je prije 15 godina šest dana u tjednu radilo samo 18,8 posto Nijemaca...

Nedjeljom je prošle godine radilo 14,5 zaposlenih u Njemačkoj, dok je početkom devedesetih taj udio iznosio deset posto. Zavod napominje kako svaki deseti zaposleni u Njemačkoj radi i noću.

Oni koji su u Njemačkoj zaposleni na puno radno vrijeme u prosjeku su prošle godine imali radni tjedan od 40,7 sati što označava porast od 40 minuta u odnosu na sredinu devedesetih. Oni koji su zaposleni na kraće radno vrijeme imali su radni tjedan od 18,2 sata. Pritom valja uzeti u obzir kako svaki osmi zaposlenik tjedno radi preko 48 sati, a uglavnom su stariji zaposlenici ti koji rade dulje.

Međutim, kada se gleda ukupna statistika, dolazi se do zaključka kako je prosječno tjedno radno vrijeme u Njemačkoj u zadnjih 20 godina zapravo skraćeno za otprilike tri sata, ali to se može objasniti prvenstveno većim brojem zaposlenih na kraće radno vrijeme. Njih se broj u zadnjih 20 godina udvostručio. Spomenimo i to kako se čak 90 posto Nijemaca izjasnilo da su općenito ili jako zadovoljni na svom radnom mjestu, piše danas Index.

Još je interesantnija činjenica da, u usporedbi sa zaposlenicima u drugim zemljama Europske unije, Nijemci rade kraće. Kada su u obzir uzme tjedni prosjek onih koji rade puno radno vrijeme i onih koji rade skraćeno, dobije se brojka od 35,5 radnih sati, što je za dva sata manje od prosjeka EU-a.

Najkraći radni tjedan u tom smislu imaju Nizozemci koji rade 30,5 sati, dok najduži radni tjedan imaju, vjerovali ili ne - Grci! Oni u prosjeku rade čak 42,1 sati tjedno, ali očito je kako je broj formalnih radnih sati jedno, a stvarna produktivnost nešto sasvim drugo.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram