Zatvori
Poslovni Puls
22/08/2012

Eksplozivno u Ateni: Grčka će zatražiti dodatno vrijeme za reforme, a Nijemci više ne žele popuštati...?

Grčki premijer Antonis Samaras sastaje se s čelnikom eurozone Jeanom Claudeom Junckerom. Očekuje se da će grčki premijer zatražiti dvogodišnje produljenje roka za primjenu mjera štednje i reformi u svojoj zemlji. Do kraja tjedna Samaras će se susresti i s ključnim dužnosnicima Njemačke i Francuske...

Grčkoj treba prostora za disanje, u intervjuu za najčitanije njemačke novine Bild tvrdi grčki premijer Samaras. Nastavlja da njegovoj zemlji ne treba dodatan novac, nego vrijeme, te da ostaje uz preuzete obveze. No njemački ministar vanjskih poslova Guido Westerwelle za promjenu sporazuma s Grčkom gotovo da ne ostavlja prostora.

"Uvjereni smo da je bitno ublažavanje uvjeta za Grčku nemoguće. Čekamo najnovije izvješće trojke o financijskom stanju zemlje. Tada možemo ponovno odlučivati", ustvrdio je njemački ministar.

Grčki argument za produljenje roka u kojem mora ostvariti velike uštede jest da je zemlja izgubila mnogo vremena na provođenje izbora. A na njima su vlast dobili oni koji su obećali promijeniti uvjete pod kojima je Grčka dobila financijsku pomoć. "Moramo imati na umu da je to obećanje važan dio grčke koalicije. Ono ga drži na vlasti. I zato će tu biti velikih političkih tenzija na koja će financijska tržišta već nekako reagirati, komentirala je jedna financijska analitičarka.

Novo izvješće Trojke koju čine financijski inspektori Europske unije, MMF-a i Europske središnje banke očekuje se idući mjesec. O njemu ovisi hoće li ta zemlja dobiti novu tranšu pomoći i ostati unutar eurozone, piše HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram