Zatvori
Poslovni Puls
22/08/2012

Ekonomisti upozoravaju Linića: Porez na imovinu dodatno će produbiti recesiju

Porez na imovinu bit će novi udar na srednji sloj, a Hrvatsku bi mogao gurnuti još dublje u recesiju. Štoviše, novi će porez gotovo sigurno dovesti do daljnjeg raslojavanja hrvatskoga društva, što neće proći i bez posljedica na političku scenu...

Jedan od glavnih problema s novim porezom, upozoravaju stručnjaci, leži u tome što Hrvati, za razliku od stanovnika europskoga Zapada, nikada nisu razvili običaj ulaganja u dionice, obveznice i druge vrijednosne papire, već su štednju koju su desetljećima stvarali usmjeravali u kupnju nekretnina. Istini za volju, valja reći da u vrijeme socijalizma nisu ni imali mnogo izbora, no taj se običaj nije puno promijenio ni nakon urušavanja bivšeg sustava. Pojednostavljeno rečeno, Hrvatska je, barem što se tiče mogućnosti ulaganja, ostala nerazvijeno tržište, na kojem je ideal svakoga građanina bio steći vlasništvo nad nekretninama, bilo svojim novcem (što je s vremenom sve manje bio slučaj), bilo kreditom banaka.

"Hrvatska ima atipičnu strukturu kada je u pitanju vlasništvo nad nekretninama, što je posljedica naslijeđenih stanarskih prava iz socijalizma. Zbog svega toga, mi smo prva zemlja u Europi nakon Islanda prema udjelu privatnog vlasništva nad nekretninama", ističe Željko Lovrinčević s Ekonomskog instituta.

Hrvatski problem s porezom na imovinu proizlazi i iz činjenice da su mnogi građani svoje stambeno pitanje u prošlom desetljeću riješili uzimanjem kredita. To znači i da je pravi vlasnik njihovih stambenih kvadrata zapravo banka, kojima građani ionako sve teže otplaćuju rate.

U cijeloj priči nije nebitno ni to što se porez na imovinu u Hrvatskoj uvodi u uvjetima nesređenih zemljišnih knjiga i drugih registara. Ta činjenica, čija će posljedica biti i pogreške u primjeni, dodatno će pothraniti osjećaj dijela građana da je taj porez nepravedan. K tome, porez na imovinu tereti samo jedan dio imovine, a to su nekretnine, a ostatak imovine, poput financijske imovine, ostaje netaknut. "Rezultat toga bit će", kaže Lovrinčević, "prelijevanje novca u drugu imovinu i rast investicijskog balona na nekom drugom mjestu".

"Porez na imovinu dodatno će smanjiti potražnju, što će kao posljedicu imati produbljivanje recesije na čijem se dnu sada nalazimo", istaknuo je Lovrinčević za Jutarnji list.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram