Zatvori
Poslovni Puls
23/08/2012

Goldman Sachs: Španjolska postaje novi veliki europski problem

Španjolska će vjerojatno zatražiti veliki paket pomoći Europske unije u drugoj polovici rujna, smatra američka banka Goldman Sachs...

Europska središnja banka (ECB) neće početi kupovati obveznice prezaduženih zemalja eurozone sve dok njihove vlade ne zatraže pomoć europskih fondova za spas, uz sve uvjete koji uz to idu, poručili su iz Goldmana.

"I dalje smatramo da je Španjolska prva u redu za takvu pomoć, ali ne očekujemo da zahtjev bude podnesen prije polovine rujna", priopćili su iz Goldman Sachsa.

Španjolska je od partnera iz eurozone već zatražila do 100 milijardi eura za spas banaka, koje posrću pod teretom loših kredita nagomilanih od 2008. i pucanja nekretninskog balona. Tu zemlju, međutim, u listopadu očekuje velika otplata duga, pa mnogi investitori i ekonomisti očekuju da će Madrid prije toga zatražiti pomoć od EU-a, budući da su kamatne stope na španjolske desetogodišnje obveznice i dalje iznimno visoke.

Madrid će vjerojatno pričekati da vidi kakav će plan ECB ponuditi, prije nego što zatraži pomoć Europskog fonda za financijsku stabilnost, navodi banka.

Očekuje se da će ECB, nakon sastanka 6. rujna, iznijeti planove o nastavku kupovine obveznica zemalja eurozone koje su u problemima.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram