Zatvori
Poslovni Puls
25/08/2012

Samsung Appleu mora platiti milijardu dolara zbog kršenja patentnih prava!

Američka porota presudila je da je južnokorejska kompanija Samsung kopirala ključna obilježja iznimno popularnih uređaja iPhone i iPad te zbog toga američkoj informatičkoj tvrtki Apple mora platiti više od milijardu dolara odštete...

Presuda bi mogla rezultirati zabranom prodaje ključnih Samsungovih proizvoda i vjerojatno učvrstiti Appleovu dominaciju na rastućem tržištu mobilnog računarstva.

Porota suda u kalifornijskom San Joseu manje od tri dana odlučivala je o sedam Appleovih i pet Samsungovih tužbi za kršenje patentnih prava, što sugerira da je devetero članova porote imalo malo teškoća u zaključivanju da je Samsung kopirao iPhone i iPad te određivanju odštete u iznosu od milijarde i 51 milijuna dolara, prenosi HRT.

Apple i Samsung, dvije kompanije koje prodaju više od polovine pametnih telefona i tablet-računala na svijetu, proteklih su se godinu dana sudski sporili u nekoliko zemalja oko patenata i dizajna proizvoda.

Sud u Seulu presudio je da su obje strane odgovorne za kršenje patentnih prava te je naložio Samsungu da zaustavi prodaju deset proizvoda, uključujući i mobitel Galaxy S II. Američkoj tvrtki zabranio je prodaju četiriju proizvoda, među kojima i iPhonea 4. No, postupak u SAD-u, na najvećem i najutjecajnijem tehnološkom tržištu, smatra se najvažnijim.

Borba između dviju kompanija počela je lani kada je Apple tužio Samsung u više zemalja, optužujući južnokorejsku tvrtku za kopiranje iPhonea i iPada tražeći 2,5 milijardi dolara odštete. Samsung je odgovorio protutužbom.

Dvije tvrtke su rivali, no istodobno međusobno posluju u iznosu od pet milijardi dolara. Apple je, naime, Samsungov najveći kupac za mikroprocesore i druge dijelove koje ugrađuje u svoje proizvode.

U lipnju ove godine nizozemski sud presudio je da Apple mora platiti odštetu Samsungu jer je neovlašteno iskoristio patent vezan uz način na koji se mobiteli, laptopi i tablet-računala spajaju na internet. Iznos odštete nije utvrđen, a bit će određen prema zaradi od prodaje iPhonea i iPada u Nizozemskoj.

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram