Zatvori
Poslovni Puls
28/08/2012

Vlada s EU dogovorila podjelu Hrvatske na kontinentalnu i jadransku regiju

POVEZANE OBJAVE:

Vlada je u pregovorima s Bruxellesom definirala da Hrvatska ubuduće, umjesto na dosadašnje tri, bude podijeljena na dvije statističke regije (kontinentalnu i jadransku)...

Nova podjela primjenjivat će se od 1. siječnja 2013. Na taj će način svi krajevi Hrvatske dobivati značajnu potporu iz EU-a u sljedećih 14 godina, izjavio je za Jutarnji list potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Branko Grčić.

Dosadašnji ustroj na jadransku, sjeverozapadnu i panonsku Hrvatsku nije bio najsretnije rješenje. Problematična je bila sjeverozapadna regija zbog toga što je obuhvaćala grad Zagreb. Ostale županije koje su bile u tom sastavu žalile su se jer im je Zagreb podizao prosjek BDP-a, zbog čega su im se umanjivale šanse za novac iz fondova. Naime pravo na pomoć iz strukturnih fondova EU-a imaju samo one regije u kojima je BDP po stanovniku manji od 75 posto prosjeka EU-a.

Tadašnji varaždinski župan Radimir Čačić upozoravao je da bi ta županija, ako grad Zagreb ostane dio sjeverozapadne regije, godišnje mogla izgubiti tridesetak milijuna eura potpore iz europskih fondova, piše HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram