Zatvori
Poslovni Puls
30/08/2012

Trenutak za kupnju: Evo u kojim se europskim zemljama isplati kupiti nekretninu

Cijene nekretnina u europskim zemljama najteže pogođenima krizom padaju velikom brzinom – najveći pad zabilježen je u Irskoj, Španjolskoj, Grčkoj i Portugalu, ali ni u brojnim drugim europskim zemljama situacija nije puno bolja...

Europska tržišta najzastupljenija su među 10 najslabijih u svijetu, pokazuje to najnovije izvješće portala Global Property Guide. Cijena nekretnina u drugom tromjesečju 2012. najviše je pala u Irskoj – za čak 16,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Značajan pad cijena koje su prilagođene za inflaciju zabilježen je i u Španjolskoj (12,5 posto), u Grčkoj (11,9 posto) te u Portugalu (11 posto). Cijene kvadrata su se strmoglavile i u Poljskoj, Nizozemskoj, Cipru, Slovačkoj i Švedskoj.

Najveći skok cijena među europskim zemljama zabilježila je pak Norveška, gdje su u odnosu na drugo tromjesečje 2011. cijene nekretnina, prilagođene za inflaciju, porasle za 6,3 posto. Rasle su i u Njemačkoj za 5,2 posto, te u Švicarskoj za 4,8 posto.

Trenutačno najjače tržište nekretnina u svijetu je Brazil. Nekretnine u ovoj zemlji popularne su zbog nedavnih poticajnih vladinih mjera, ali i činjenice da je Brazil domaćin Svjetskog nogometnog prvenstva u 2014. Cijene nekretnina u Sao Paolu skočile su za čak 15,6 posto.

Hrvatska nije uvrštena u najnovije izvješće Global Property Guidea, koje je obuhvatilo ukupno 38 zemalja. U izvješću za prvo tromjesečje 2012., objavljenom svibnju, navedeno je da su cijene kvadrata na godišnjoj razini pale za 2,5 posto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram