Zatvori
Poslovni Puls
30/08/2012

Veliki gospodarski prodor: Na police hrvatskih dućana stiže hrpa proizvoda iz Srbije

Završavaju se dogovori između nekoliko srpskih firmi, proizvođača roba široke potrošnje iz prehrambene i kemijske industrije, s partnerima u Hrvatskoj...

Kako je objasnio direktor predstavništva Privredne komore Srbije u Zagrebu Drenislav Žekić radi se na pronalaženju novih distributera za plasman srpske robe na hrvatsko tržište.

Žekić je naglasio da Srbija u prehrambenoj i robi široke potrošnje različitih industrija ima nekoliko konkurentskih prednosti.

"To su vrlo kvalitetni proizvodi, dijelom su to poznati brendovi, koji su ostali u svijesti nekadašnjeg zajedničkog tržišta, kao i cjenovna konkurentnost u odnosu na proizvode iz drugih europskih zemalja", naglasio je on.

Žekić je naveo da sve više srpskih proizvoda dolazi na hrvatsko tržište, ali je isto tako važan dodatni napor srpskog gospodarstva da zauzme svoju poziciju sutra na zajedničkom europskom tržištu.

"Postavlja se pitanje zašto (srpski proizvođači) ne bi imali svoje mesto i na hrvatskom tržištu, koje će sutra biti dio zajedničkog tržišta", kazao je on.

Žekić je istakao da veliku prednost za plasman srpskih proizvoda na hrvatskom tržištu stvara i blizina, konkurentnost i tradicija, i "u krajnjoj liniji jezici kojima govorimo, pa se bolje razumijemo".

"S druge strane, iz Hrvatske je sve intenzivniji dolazak i na neki način pritisak hrvatskih firmi koje žele ulagati u Srbiji, da prenesu dio ili cijelu proizvodnju u Srbiju iz jednostavnog razloga što će se od 1. srpnja 2013, kada Hrvatska postane dio EU-a promijeniti režim poslovanja na tržištima CEFTE", ukazao je on.

Žekić je objasnio da je dodatni motiv za dolazak različitih proizvodnih hrvatskih firmi u Srbiju i dalji izvoz na rusko i arapsko tržište.

"Ne treba zaboraviti da u tekstilnoj industriji hrvatski proizvođači kad izvoze u Rusiju imaju 23 posto carine, a kada to proizvode u Srbiji, onda to izvoze bez carina, to je već velika konkurentska prednost", kazao je Žekić.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram