Zatvori
Poslovni Puls
03/09/2012

Analitičari: Suša će značajno utjecati na gospodarske aktivnosti u trećem kvartalu

Prema prvoj procjeni DZS-a, bruto domaći proizvod je u drugom tromjesečju ove godine zabilježio realan pad od 2,1% u odnosu na isto tromjesečje prošle godine (u kojem je gospodarstvo ostvarilo rast od 0,6% godišnje), što je nešto manji pad nego od očekivanja. Tako je gospodarska aktivnost i treće tromjesečje za redom u negativnom teritoriju...

Iako podaci po sastavnicama potrošnje još uvijek nisu poznati (konačni podaci najavljeni su za 20. rujna), ekonomski pokazatelji za spomenuto tromjesečje upućuju na vjerojatan negativan doprinos svih komponenti. Godišnji rast nezaposlenosti (3,3%) te pad zaposlenosti, razmjerno visok pad trgovine na malo (5,6% godišnje) te stagnacija kreditiranja stanovništva utjecat će na negativan doprinos potrošnje kućanstava.

"Oporavak investicija također ne očekujemo s obzirom na intenziviranje negativnih kretanja industrijske proizvodnje (godišnji pad od 6,2% u drugom tromjesečju) u odnosu na prvo tromjesečje te nastavak pada obujma građevinskih radova na godišnjoj razini (oko 9% godišnje). Zbog nepostojanja alternative štednji, ne očekujemo niti pozitivan doprinos državne potrošnje", pišu analitičari Raiffeisenbanka.

U drugom tromjesečju negativan doprinos trebao bi ostvariti i neto izvoz s obzirom da je robni izvoz pao znatno više od robnog uvoza (10,2% vs 2,83% godišnje), što ne očekujemo da će biti nadoknađeno izvozom usluga. Negativna kretanja mogla bi biti ublažena pozitivnim rezultatima turizma gdje je zabilježen godišnji rast dolazaka i noćenja.

"Očekivanja pozitivnih rezultata u trećem tromjesečju mogla bi biti umanjena nepovoljnim vremenskim prilikama (suša), koja će zasigurno utjecati na poljoprivredu, prehrambenu industriju i energetsku bilancu. Osim toga, treba pričekati i konačne podatke o ostvarenim prihodima od turizma. Do kraja godine zasigurno ne očekujemo oporavak domaće potražnje, a s obzirom na slabe pokazatelje iz Europske unije, ni inozemna potražnja se ne bi trebala oporaviti. S obzirom da još uvijek ne vidimo značajniji zamah investicija, u ovoj godini ne očekujemo niti njihov pozitivan doprinos", stoji u zaključku analize iz Raiffeisenbanka.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram