Zatvori
Poslovni Puls
04/09/2012

Gospodarstvo na izdisaju: Maloprodaja u srpnju zaronila 5,1 posto na godišnjoj razini

U srpnju je u Hrvatskoj promet u trgovini na malo pao 5,1 posto na godišnjoj razini, što je već peti mjesec kako potrošnja pada. Dakle, gospodarstvo je nastavilo slabiti i na početku trećeg tromjesečja...

Rast nezaposlenosti na godišnjoj razini te pad zaposlenosti, uz stagnaciju kreditiranja stanovništva, negativno su utjecali na maloprodaju. Tomu treba pridodati stagnaciju plaća, visoku razinu potrošačkog pesimizma te neizvjesnost glede ostvarivanja budućih dohodaka.

Dodatno, realni raspoloživi dohodak smanjen je zbog rasta troškova života, dijelom zbog povećanja PDV-a u ožujku, te rasta cijena električne energije i plina u svibnju, ali i relativno visokog kreditnog opterećenja, navode analitičari Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen banke.

Ipak, u srpnju je vidljiv utjecaj potrošnje turista, pa je u odnosu na lipanj promet u trgovini na malo realno porastao 16,9 posto. Dobri fizički rezultati u središnjoj turističkoj sezoni, kao što je rast noćenja, mogli bi ublažiti očekivano smanjenje domaće potrošnje.

Nakon što je jučer objavljeno da je industrijska proizvodnja u srpnju pala za 5,5 posto na godišnjoj razini, podatak o padu potrošnje u istom mjesecu pokazuje da je gospodarstvo nastavilo slabiti i na početku trećeg tromjesečja.

Hrvatsko je gospodarstvo u recesiji od posljednjeg lanjskog kvartala, a recesija se produbila u drugom tromjesečju ove godine, kada je bruto domaći proizvod pao 2,1 posto na godišnjoj razini, što je njegov najveći pad u posljednje dvije godine, prenosi HRT.

TEME:  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram