Zatvori
Poslovni Puls
04/09/2012

Susjedi u velikim problemima: Janša upozorio da Sloveniji prijeti bankrot u listopadu!

Ako ne uspije prodati državne obveznice, Sloveniji prijeti bankrot u listopadu. Na to je upozorio slovenski premijer Janez Janša, što je povod više napisa u njemačkim i austrijskim medijima...

Austrijski Die Presse piše kako se Slovenija namjerava zadužiti na američkom tržištu, izdavanjem državnih obveznica u dolarima, za koje očekuje da će morati plaćati manje kamate i da će državne obveznice uspjeti prodati: "U listopadu nam prijeti bankrot, ako ne uspijemo prodati državne obveznice. Sredinom sljedeće godine moramo odjednom platiti dvije milijarde eura dugova i kamata. To će biti nemoguće ako na jesen ne prihvatimo nužne mjere", prenosi Die Presse riječi slovenskog premijera Janeza Janše.

To je prvi put da Janša otvoreno govori o državnom bankrotu, piše njemačko izdanje Financial Timesa. Do sad je Vlada sve uvjeravala da probleme može riješiti sama. No da problemi postoje, vidljivo je već dulje vrijeme. Rating-agencije Sandard & Poor's, Moody's i Fitch su početkom kolovoza snizile bonitet Slovenije. Razlog za to je prije svega kriza u bankarskom sektoru nakon pucanja mjehura od sapunice na tržištu nekretnina. Analitičari istraživačkog odjela Raiffeisen banke o Sloveniji govore kao o 'Španjolskoj iz srednje Europe.

Njemački Süddeutsche Zeitung analizira razloge lošega stanja u slovenskome gospodarstvu: "Velike banke, kojima kao i praktično svim važnim koncernima u zemlji upravlja država, sjede na nenaplativim kreditima od oko osam milijarda eura. To je petina BDP-a. Osobito dvjema najvećim bankama, Novoj ljubljanskoj banci (NLB) i Novoj kreditnoj banci Maribor, prijeti nemogućnost naplate kredita i do 18 posto ukupnog volumena. Dokapitalizacija ugroženih banaka daleko bi nadmašila financijske mogućnosti te male zemlje", naglašava Süddeutsche Zeitung dodajući da problem Slovenije nije samo u prezaduženosti banaka i državnog proračuna: "S jedne strane kriza banaka odavno je postala strukturna kriza, jer se prekasno počelo s privatizacijom državnih poduzeća; sad se pokušava prodati posrnule banke, vrlo zaduženu zrakoplovnu tvrtku Adria Airways, Telekom, Naftnu industriju, mljekare i hotele. Dosad bez uspjeha. S druge strane, slovenske stranke se međusobno blokiraju kod nužno potrebnih mjera sanacije."

Slovenski premijer Janez Janša nastoji pridobiti koalicijske partnere i oporbu za predložene mjere kako bi izbjegao traženje pomoći od Bruxellesa tvrdeći da bi u tom slučaju bila ugrožena neovisnost Slovenije: "Vjerujte mi, svaka slovenska vlada bit će socijalnija nego i najblaži diktat Trojke", prenosi Süddeutsche Zeitung Janšino upozorenje.

Izvor: DW

TEME: /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram