Zatvori
Poslovni Puls
05/09/2012

Nismo smeće: Fitch podigao prognozu za hrvatski kreditni rejting!

Objava iz Fitcha je dosta u najmanju ruku neočekivana...

Agencija za izdavanje kreditnih rejtinga Fitch Ratings revidirala je naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na "BBB" u domaćoj valuti na "BBB".

Revizija prognoze za hrvatski rejting odražava napredak vlade u razvijanju srednjoročnog plana kojim se želi odgovoriti na fiskalne izazove s kojima je Hrvatska suočena, navodi se, između ostaloga, u priopćenju Fitcha. Navodi se, međutim, i da su implementacijski rizici veliki, kao i da su izgledi za rast bruto domaćeg proizvoda slabi, prenosi HRT.

Ključni izazov s kojim će se vlada suočiti bit će daljnje smanjivanje deficita i provedba strukturalnih reformi u kontekstu produljenog razdoblja slabog gospodarskog rasta, navodi Fitch u svom priopćenju.

"Mi sada moramo održati obećanja što se tiče rashodovne strane proračuna. Priznajem, očekivali smo da se rejting održi. Želja mi je da u trenutku kada budemo napuštali Vladu, a i to će se dogoditi jednog dana, budu bolje okolnosti. Sada radimo i netko je to prepoznao. Radit ćemo i dalje", kazao je premijer Zoran Milanović. "To je vrlo mali, ali važan korak naprijed. Zahvaljujem hrvatskim građanima na strpljenju i molit ću ih za još malo strpljenja, jer situacija je i dalje teška i to neće trajati kratko“, rekao je predsjednik Vlade, naglasivši kako promjena nema preko noći. "Moja je želja da kad jednom napustimo Vladu, što će se jednog dana i dogoditi, to bude u dobrim okolnostima i da Hrvatska ima viši rejting, odnosno da on bude s predznakom A“, kazao je premijer.

Podsjetio je i kako u Europi ima zemalja, bivših komunističkih kao što je Hrvatska, koje imaju takav rejting i da to nisu nebeska čuda. “To je težak i sistematičan rad. Radimo i to je netko prepoznao, napisao, i to ima određenog utjecaja na naš ugled i status u inozemstvu. Radit ćemo i dalje u najboljoj namjeri i sa znanjem koje imamo.“

Predsjednik Vlade kazao je da je ponosan na to što Hrvatska uživa određeno povjerenje, no i upozorio kako ono nije bezuvjetno, jer ima i rezervi i negativnih tendencija. "Situacija u Europi je teška. Zemlje oko nas su u lošijem stanju. Postižemo neke rezultate, ali je to daleko od onoga što bi nas zadovoljavalo i daleko od onoga što bi građane zadovoljavalo. Građani žele posao i plaću za taj posao, priliku da sami rade i zarađuju", ustvrdio je premijer.

Naglasio je i da je u dijelu izvješća agencije Fitch vrlo afirmativno ocijenjena porezna politika Vlade, odnosno uvođenje reda i discipline. "Objava poreznih dužnika nije možda najsretnija stvar koja se mogla dogoditi, ali sigurno nije lista srama, nego podsjetnik ljudima da se obveze prema državi moraju izvršavati. No, ni država ne može stati na tome i tražiti od građana da joj daju, nego i vraćati", zaključio je Milanović.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram