Zatvori
Poslovni Puls
06/09/2012

Nokia predstavila nove Windows Phone uređaje: Promašaj ili korak naprijed?

Nokia je dugo i pompozno najavljivala svoj današnji događaj u New Yorku pa su očekivanja bila velika. Doduše, kako to obično biva, nekoliko dana ranije su iscurile informacije o tome što će biti pokazano, no ipak - nije sve bilo kao što se pretpostavljalo, Nokia je ipak uspjela iznenaditi nekim novostima...

Novi top-model finskog proizvođača bit će Lumia 920 s ekranom od 4.5 inča i rezolucijom od 1280x768 piksela. Blago zakrivljen ekran koji, citiramo "još jači u odnosu na model poznat po zabijanju čavala", krasi PureMotionHD%2B tehnologija koja obećaje nevjerojatnu oštrinu i brzinu osvježavanja, još neviđenu na pametnim telefonima. Isti je ekran ujedno i vrlo blagonaklon prema korištenju u rukavicama - tko je jednom na skijalištu skidao rukavice da se javi na telefonski poziv, zna zašto je ovo totalno dobra fora. Unutar kućišta nalazi se Snapdragon S4 s dvojezgrenim 1.5GHz procesorom Krait i Adresno 225 GPU-om, a sve napaja baterija od 2000maH, najveća ikada u nekom Nokijinom telefonu.

Ipak, jaka baterija nije bit priče o napajanju - ovaj model ima ograđenu i QI tehnologiju za bežično punjenje. Da, dobro ste pročitali - nema više ciljanja utora kabelom, dovoljno je uređaj spustiti na podlogu za punjenje i ono će početi. Naravno, pravi će geekovi takav punjač koristiti tek u slučaju nužde - puno je veća fora, primjerice, FatBoy vreća za sjedenje koja puni vaš telefon, ili pak JBL zvučnici koji pune vaš telefon dok s njega sviraju glazbu. Naravno, ovo su tek neki od (konkretno najavljenih) primjera ove tehnologije, očekujemo još puno ovakvih primjena i spontano punjenje telefona u raznoraznim situacijama.


Uz ekran i punjenje, treća inovacija s kojom je Nokia danas ponosno izašla pred publiku je PureView kamera. O toj ste tehnologiji već sigurno ponešto čuli, a možda i zapamtili 41 megapiksela u modelu 808. Ipak, ovaj puta se, unatoč nazivu, ne radi o megapikselima, već jednostavno - kvaliteti fotografije. Nakon vrlo uspješne 808-ice, koja zaista radi nadprosječne slike, usporedive s neprofesionalnim fotoaparatima, Nokia je smisla alternativne načine za dobivanje vrhunskih (video i statičnih) snimaka telefonom, ovaj puta čak i bez velikog senzora koji strši iz tijela uređaja.

920-ica ima i sve druge očekivane tehnologije poput NFC-a i LTE-a (bacite oko ovdje ako vas zanima kompletna specifikacija), dolazit će u čak pet boja - bijeloj, crnoj, sivoj, žutoj i crvenoj. Slabiji model bit će označen brojem 820 i imat će 4.3" AMOLED ekran, slabiju rezoluciju (800x480 piksela) i nešto slabiju bateriju. Ugrađenu memoriju od "samo" 8 GB moći ćemo nadograditi memorijskim karticama (dok 920-ica, izgleda, nema mogućnost proširenja). Kompletnu službenu specifikaciju možete pronaći ovdje.


I zaista, kad čovjek malo bolje razmisli - tri hardverske stvari koje su krucijalne na pametnim telefonima su baterija, fotoaparat i zaslon. Na sva tri područja Nokia je ponudila nova rješenja i svako od tih rješenja obećava, ako ne u potpunosti riješiti problem, onda ga barem značajno umanjiti.

Iako je na presici sudjelovao i Microsoft, njegov Joe Belfiore uglavnom je ponovio stvari koje su već poznate iz lipnja, uz tu i tamo poneku novu sitnicu, a poslovično raspoloženi Steve Ballmer najavio 400 milijuna (!) uređaja s Osmicama (ne samo telefona) u narednih godinu dana. Tako nam softverske mogućnosti novih Windows Phone 8 telefona i dalje ostaju nepoznanicom, vjerojatno čuvajući informacije za konačno predstavljane proizvoda koji bi prema pričama u kuloarima trebalo biti sinkronizirano s predstavljanjem novih Windowsa, dakle krajem listopada. Nažalost, službenih informacija o izlasku novih Lumia na tržište, kao i cijeni po kojoj će se prodavati nije bilo govora.

Izvor: Bug.hr

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram