Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2012

KONAČNO: Apple predstavio iPhone 5 - najtanji smartphone na svijetu!

Apple je prije nepunih sat vremena predstavio iPhone 5...

U potpunosti je napravljen od stakla i aluminija. Tanak je 7,6 milimetara (18% tanji od iPhonea 4S) i težak 112 grama (20% manje od iPhonea 4S). Rezolucija ekrana mu je 1.136 x 640 piksela, što daje gustoću od 326 ppi. Početni ekran dobio je dodatni red s četiri ikone. Boje imaju 44% bolju saturaciju, u punoj sRGB paleti.

Sve nativne aplikacije Apple je prepravio za novu rezoluciju, neproporcionalnu s prethodnim iPhoneima, dok će stare aplikacije raditi tako da će imati crne pruge uz gornju i donju stranu.

iPhone 5 podržava HSPA%2B i LTE. Dolazi s Apple A6 procesorom koji donosi dvostruko veću brzinu i dvostruko bržu grafiku od čipa u "starom" iPhoneu 4S. Uz to je 22% manji i energetski efikasniji. Produljen je i vijek baterije u odnosu na iPhone 4S (bilo bi katastrofalno da nije) te je moguće 10 sati neprekidno surfati na Wi-Fi signalu.

Fotoaparat ima rezoluciju od 8 megapiksela te otvor blende od f2.4. Postoji i "low-light" način rada, kada se analiziraju okolni pikseli, čime se "umjetno" dobivaju dva dodatna f-koraka. Okidanje se sada odvija 40% brže nego na iPhoneu 4S. Dodana je i mogućnost snimanja panoramskih fotografija - izrađuju se tako da se telefon drži uspravno i pomiče vodoravno, čime se dobiva konačna fotka rezolucije od 28 megapiksela. Video se može snimati u 1080p rezoluciji uz stabilizaciju slike, detekciju lica i istovremeno okidanje fotografija.

Uređaj dolazi s novim konektorom, drugačijim od onog kojeg imaju svi dosadašnji iPhonei, iPodi i iPadi. Zove se Lightning. 80% je manji, a Apple je pripremio i adapter s kojim je moguće koristiti i stare uređaje (poput zvučnika) s iPhoneom 5. Novi konektor je u potpunosti digitalan i svejedno je na koju stranu ga se umeće u telefon.

Operacijski sustav iPhonea 5 je iOS 6, a najveća novost je što dolazi s Appleovom aplikacijom Maps koja podržava i satelitku navigaciju. Maps dolazi i s punim 3D pogledom na ulice i zgrade iz ptičje perspektive. Kroz Passport (novu aplikaciju) moguće je, primjerice, rezervirati i kupiti aviokartu. Također, tu je i najavljivano dijeljenje više fotografija iz Photo Streama s odabranim prijateljima i poznanicima - bazična verzija Instagrama, rekli bismo, integirarana u galeriju fotografija...

iPhone 5 će se isporučivati u bijeloj i crnoj boji. Pozadina je dvobojna, kao na prvom iPhoneu... Ovaj retro-detalj možda namami one koji su preskočili nekoliko inkarnacija iPhonea da nabave "peticu". Cijena će mu biti ista kao i iPhoneu 4S (barem u SAD-u), dok će iPhoneu 4S cijena pasti za 100 dolara (ponovno, u SAD-u).

Isporuka iPhonea 5 počinje već u petak, 14. rujna, u SAD-u, Kanadi, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Njemačkoj, Australiji, Japanu, Hong Kongu i Singapuru. Još 21 zemlja uslijedit će 21. rujna, prenosi Bug.hr.

Foto. GDGT

TEME: / /  
PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram