Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2012

Nema više muljanja: ECB će kontrolirati sve banke koje posluju u zemljama eurozone

POVEZANE OBJAVE:

Europska komisija u srijedu je objavila prijedlog za uspostavu jedinstvenog mehanizma za nadzor svih banaka u eurozoni, što je prvi korak prema uspostavi bankovne unije i preduvjet za neposrednu dokapitalizaciju banaka iz europskih fondova za spas eura. Središnju ulogu u nadzoru svih šest tisuća banaka u eurozoni imala bi Europska središnja banka (ECB)...

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso rekao je kako treba učiniti sve da se jedinstveni nadzor banaka uspostavi do početka sljedeće godine, što otvara put izravnoj dokapitalizaciji banaka iz fondova za spas eura.

Prijedlog Komisije trebaju odobriti zemlje članice, koje će se morati odreći dijela suverenosti kada je nadzor banaka u pitanju. Njemačka se protivi prijedlogu da se nadziru sve banke u eurozoni, nego samo one najveće, dok u Komisiji ističu da i male banke mogu izazvati velike probleme. Uspostava bankovne unije predviđena je u tri koraka: najprije ECB dobije ovlasti za nadzor banaka u eurozoni i u zemljama članicama izvan te zone, a koje to žele prihvatiti; zatim se uspostavlja fond za zatvaranje banaka u poteškoćama te mehanizam za zaštitu depozita građana u eurozoni.

Bankovna unija je jedan od četiri temelja dugoročne strategije za rješavanje krize u eurozoni, koja bi do kraja ove godine trebala dobiti konkretne oblike. Preostala tri stupa su fiskalna unija te jačanje ekonomske i političke unije, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
POVEZANE OBJAVE:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram