Zatvori
Poslovni Puls
12/09/2012

Odmor na Jadranu sve više postaje nedostižni luksuz za brojne Hrvate

U Hrvatskoj je u prvih sedam mjeseci ove godine u svim komercijalnim smještajnim objektima boravilo 6,4 milijuna turista, ili 2,4 posto više nego u istom razdoblju prošle godine, dok je broj noćenja porastao za gotovo 4 posto i ostvareno je 32,1 milijun noćenja, podaci su Državnog zavoda za statistiku...

Samo u srpnju ove godine dolazaka turista je bilo blizu 3 milijuna, ili 0,3 posto manje nego u istom lanjskom mjesecu, ali je s 18,4 milijuna noćenja zabilježen porast od 3,6 posto.

Po podacima DZS-a za prvih sedam mjeseci, strani su turisti s 5,6 milijuna dolazaka ostvarili porast za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a njihovih 29,2 milijuna noćenja je porast za 5 posto.

Domaći su turisti nastavili bilježiti negativni trend te su s 855,2 tisuće dolazaka i gotovo 3 milijuna noćenja u sedam mjeseci ove godine u minusu od 5 odnosno 7,3 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

Još veći minusi s domaćeg tržišta zabilježeni su samo u srpnju ove u odnosu na srpanj prošle godine - sa 208,2 tisuće dolazaka zabilježen je pad za 8,4 posto, dok je 1,1 milijun noćenja domaćih turista u srpnju pad od čak 12,4 posto. To je ujedno i jedan od najvećih 'minusa' s domaćeg tržišta u hrvatskom turizmu zadnjih nekoliko godina.

Strani turisti s druge strane ni u ovom srpnju nisu "podbacili", došlo ih je 2,6 milijuna, ili više 0,4 posto, dok su s 17,3 milijuna noćenja u plusu od gotovo 5 posto, prenosi HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram