Zatvori
Jasmin Hadzic
14/09/2012

Zaboravite na novčanike i kreditne kartice - budućnost plaćanja je u mobitelima

Posljednji dan Combisove redovne godišnje konferencije u Opatiji zaključen je iznimno zanimljivim predavanjem o budućnosti mobilnog plaćanja...

Više nema dileme, budućnost mobilnog beskontaktnog plaćanja je NFC (near field communication) tehnologija, rekao je Alan Šembera iz Combisa.

Šembera se pozvao na relevantna istraživanja koja pokazuju ubrzani rast popularnosti mobilnih uređaja koji podržavaju NFC tehnologiju. Do 2016. godine očekuje se kako će broj uređaja koji podržavaju NFC narasti na 700 milijuna.

Godinu dana kasnije (2017. godine) putem NFC-a obradit će se financijske transakcije teške više od 180 milijardi dolara.

Iako je sasvim jasno da će plaćanje putem mobilnih telefona postati standard, tržište je još uvijek iznimno fragmentirano, što pokazuju i brojke od samo 2 posto mobilnih korisnika koji svoje uređaje koriste za plaćanje.

Samsung Galaxy S III učinio je puno za promociju NFC plaćanja, za razliku od Applea, odnosno iPhonea 5 koji, na sveopće iznenađenje, nije došao s ugrađenim NFC čipom, no to ne znači da Apple odustaje od NFC-a. Naprotiv, Apple je jedna od vodećih IT kompanija kada su u pitanju patenti vezani u NFC tehnologiju.

Brojne kompanije pokušavaju zauzeti "poziciju" u utrci za mobilno plaćanje. Šembera je spomenuo Visu, PayPal, Google i startupe poput Squarea, Mpowa, Sumup-a.

"Struka vidi NFC tehnologiju kao nešto što će mobitele pretvoriti u uređaje za plaćanje. Tehnologija je vrlo jednostavna, pouzdana i korisnici će je bez problema prihvatiti. Ova revolucija je najveća još od uvođenja kreditnih kartica prije 60 godina", rekao je Šambera i dodao kako telekomi i banke vode glavnu riječ u prelasku na mobilne uređaje kao sredstva plaćanja.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram