Zatvori
Poslovni Puls
14/09/2012

Hoće li Milanović smoći hrabrosti za reviziju milijunskih ugovora s Vatikanom?

Premijer Zoran Milanović navodno već sljedećeg mjeseca putuje u Vatikan, u prvi službeni posjet papi Benediktu XVI. U crkvenim kuloarima pojavila se informacija kako će s Papom Benediktom razgovarati o reviziji jednog dijela ugovora između Vatikana i Hrvatske...

Točnije, da će zatražiti smanjenje iznosa koji Crkva prima iz državnog proračuna, koji je definiran gospodarskim ugovorom između Hrvatske i Svete Stolice.

Iznos koji Katolička crkva dobiva od države u ovoj se godini prepolovio. Prijašnjih je godina bio znatno veći, no teret krize moraju podnijeti svi pa tako i Kaptol. U ovoj je godinu u proračunu za Crkvu namijenjeno 280 milijuna kuna. Taj se novac troši za karitativne potrebe, gradnju i održavanje crkvi te naknadu kleru. Sredstva su to, tvrdi glavni urednik Glasa Koncila Ivan Miklenić, bez kojih Crkva ne bi mogla funkcionirati.

"Iznos koji dobivamo je više nego zanemariv, ako uzmemo u obzir da nevladine udruge dobivaju milijardu i 600 milijuna kuna godišnje", objašnjava Miklenić. Dapače, za njih vrijeme krize ne vrijedi, pa su tako samo za ovu godinu dobili 400 milijuna više nego lani. Miklenić je ogorčen i na ponašanje medija koji tom posjetu pridaju preveliku važnost.

Urednik Glasa Koncila uvjeren je kako na susretu Milanović Benedikt XVI. neće biti govora o reviziji ugovora između dviju zemalja. Potrebno je jačati odnose dviju zemalja, a posebice između Milanovića i Pape, koji i nisu u baš najboljim odnosima. Naime, sadašnji premijer se nije odazvao pozivu Crkve u zagrebački HNK na prijam pape Benedetika prošle godine. Je li u međuvremenu promijenio mišljenje i shvatio da je potrebno surađivati s Vatikanom? Bivši ministar vanjskih poslova Mate Granić misli da jest. Ističe kako je dobro da se susret na najvišoj državnoj razini dogovorio jer pomoć Vatikana je više nego dobrodošla.

Crkveni izvori tvrde kako premijer Milanović uopće neće razgovarati o reviziji ugovora sa Svetom Stolicom. Teme razgovora, vjeruju, bit će sasvim druge, javlja HRT.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram