Zatvori
Poslovni Puls
20/09/2012

Forbes: 400 najbogatijih Amerikanaca drži osminu vrijednost tamošnjeg gospodarstva

Vrijednost najbogatijih Amerikanaca porasla je prošle godine za 13 posto i iznosi 1,7 bilijuna dolara, objavio je u srijedu časopis Forbes, na čijoj su listi 400 najbogatijih Amerikanaca poznata imena kako što su Bill Gates, Warren Buffet, Larry Ellison i braća Koch...

Prosječna imovina te skupine najbogatijih Amerikanaca porasla je na rekordne 4,3 milijarde dolara, navodi Forbes.

Njihovo ukupno bogatstvo jednako je osmini vrijednosti američkog gospodarstva, no rast njihove osobne imovine od 13 posto debelo nadmašuje rezultate nacionalne ekonomije, što je dodatno pojačalo jaz između bogatih i siromašnih.

Bill Gates, čelnik Microsofta, na vrhu je liste 19. godinu zaredom s bogatstvom koje se procjenjuje na 66 milijardi dolara, odnosno sedam milijardi više nego godinu ranije.

Warren Buffett, prvi čovjek osiguravajućeg diva Berkshire Hathaway Inc., na drugom je mjestu sa 46 milijardi, slijedi direktor Oraclea Larry Ellison sa 41 milijardom te braća Charles i David Koch, vlasnici energetske i kemijske kompanije Koch Industries na četvrtom mjestu s imovinom vrijednom 31 milijardu dolara.

Lista prvih pet američkih bogataša nije se promijenila u odnosu na 2011., ali su s liste prvih deset, koju zatvara njujurški gradonačelnik Michael Bloomberg, ispala dva imena. Vlasnik lanca kockarnica Sheldon Adelson pao je s 8. na 12. mjesto, a financijaš George Soros sa sedme pozicije na 15. mjesto.

Razočaravajući izlazak na burzu Facebooka uzelo je danak u bogatstvu njegova osnivača i glavnog direktora Marka Zuckerberga čije se bogatstvo gotovo prepolovilo i palo je na 9,4 milijarde dolara pa je s 14. pao na 36. mjesto.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram