Zatvori
Jasmin Hadzic
22/09/2012

Yuri Milner: Internet će uništiti oko 40 milijuna radnih mjesta u fizičkoj maloprodaji

Rus koji je stekao svjetsku slavu svojim ulaganjima u velike američke tehnološke kompanije poput Facebooka, Zynge i Groupona - smatra kako tek slijedi prava tehnološka revolucija...

Prilikom gostovanja na jednoj tehnološkoj konferenciji u Ukrajini Milner je kazao kako se poslovna inovacija svodi na tri velike stvari: platformu, besplatno i e-trgovinu.

Platforme poput Facebooka, Twittera i Amazona poduzetnicima omogućuju stvaranje kompanija i novih biznisa na radu i inovacijma drugih ljudi. "Besplatni" poslovni model doveo je do gotovo instantnog rađanja velikih globalnih kompanija, dok će e-trgovina, smatra Milner, dramatično promijeniti način konzumacije usluga i proizvoda, ali i samu strukturu globalne ekonomije.

- Najmoćniji Rus u Silicijskoj dolini osnovao nagradu za fundamentalnu fiziku

Milner procjenjuje da se danas oko 6 posto maloprodaje događa na internetu. On vjeruje da će za deset godina taj postotak narasti na 20 posto, a za dvadeset godina na čak 50 posto.

To će, kaže Milner, ostaviti duboki i pozitivni trag na svjetku ekonomiju jer će prelazak na e-trgovinu donijeti i porast učinkovitosti od 8 posto.

Ipak, postoji i ona druga, negativna strana tehnološke revolucije...

"U sljedećih 20 godina dogodit će se poprilično značajan gubitak radnih mjesta u maloprodajnom sektoru. Moglo bi biti izgubljeno oko 40 milijuna radnih mjesta u idućih dvadesetak godina", poručio je Milner i rekao kako će slabo plaćeni maloprodajni poslovi biti zamijenjeni bolje plaćenim tehnološkim poslovima, prenosi Reuters.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram