Zatvori
Poslovni Puls
24/09/2012

Zdeslav Šantić: Turizam će pomoći, ali neće spriječiti daljnji pad BDP-a

Glavni ekonomist Societe Generale Splitske banke danas je rekao kako očekuje godišnji pad bruto društvenog proizvoda od oko 2 posto, a tek iduće godine moguće je očekivati blagi rast i to od samo 0,5 posto...

Zdeslav Šantić čekuje pad BDP-a i u trećem tromjesečju, iako nešto manji nego u prva dva. '"uristički rezultati pozitivno će utjecati na gospodarstvo, ali nas neće izvući", rekao je Šantić, iznoseći negativne prognoze i u pogledu novčanih efekata turističke sezone, prenosi T-Portal.

"S obzirom na fizičke pokazatelje i inflaciju, realni rast prihoda u turizmu teško je očekivati", smatra glavni ekonomist Splitske banke, koji u četvrtom tromjesečju opet očekuje jači gospodarski pad zbog negativnih trendova u okruženju i dodatnih pritisaka na osobnu potrošnju.

Značajniji oporavak gospodarstva očekuje tek u drugoj polovici iduće godine, nakon ulaska u Europsku uniju.

U takvim okolnostima u iduće dvije godine ne može se očekivati pad nezaposlenosti, koja će po Šantiću ostati na razinama iznad 18 posto.

Što se tiče troškova financiranja, Šantić upozorava da ulaskom u EU neće doći do automatskog smanjivanja kamatnih stopa na kredite. kamatne stope će se postupno smanjivati, ali dinamika će ovisiti o fiskalnoj konsolidaciji i približavanju eurozoni.

PODIJELITE OVAJ ČLANAK:
Sva prava pridržana © 2022 PoslovniPuls.com
cross-circle linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram